search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες καταγγελίες – «Τους έδεναν χειροπόδαρα»

26.04.2021 18:13
chania-girokomeio

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, όπου τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε έναν χρόνο, με το πιστοποιητικό θανάτου να γράφει για όλους ανακοπή καρδιάς.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων κρατείται εργαζόμενος νοσηλευτής της δομής, σε βάρος του οποίου υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω δικτύου κοινωνικής δικτύωσης γυναίκα η οποία έχει ζητήσει από τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του πατέρα της που φιλοξενείτο στη δομή.

Στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αναφέρονται και δύο γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση. Με ανακοίνωση τους οι συνήγοροι της δομής γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τις Εισαγγελικές Αρχές να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων. «Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση» περιέγραψε στο Mega ο Δημήτρης Μαυρακάκης, πρώην εργαζόμενος στη δομή.

Όπως ανέφερε, στο διάστημα που εργαζόταν στο γηροκομείο πέθαναν περίπου 35 ηλικιωμένοι, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν 14 θάνατοι.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του. «Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω» σημείωσε.

«Να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος»

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει».

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

«Τους έδεναν χειροπόδαρα»

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο».

Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων. «Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια.

«Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια». Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι.

«Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ».

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’».

Πούλησαν το σπίτι ηλικιωμένης

Ακόμα μία καταγγελία φέρνει νέα δεδομένα στην έρευνα για αξιόποινες πράξεις του οίκου ευγηρίας στα Χανιά έρχεται στο φως της δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, πρόκειται για την περίπτωση μιας ηλικιωμένης, ευκατάστατης οικονομικά, τροφίμου στον οίκο ευγηρίας από το 2013 έως το 2017 που απεβίωσε και που, σύμφωνα με την καταγγελία, η δομή της υφάρπαξε περιουσιακό της στοιχείο και συγκεκριμένα μια οικία, η οποία στη συνέχεια πουλήθηκε.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου συγγενικού της προσώπου, η ηλικιωμένη που έπασχε από άνοια έκανε το 2017, ένα ειδικό πληρεξούσιο στην ιδιοκτήτρια της δομής, με το οποίο την εξουσιοδοτούσε να πουλήσει ένα δικό της ακίνητο, σε κεντρικό σημείο στην πόλη των Χανίων.

Η πλευρά της ανηψιάς της ηλικιωμένης σημειώνει ότι η ηλικιωμένη είχε χαρτί από νευρολόγο ότι έπασχε από άνοια και χρειαζόταν να οριστεί “δικαστική συμπαράσταση” δηλαδή κάποιος από το δικαστήριο, ο οποίος θα χειρίζονταν τις προσωπικές της υποθέσεις, διότι η ηλικιωμένη δεν είχε επαφές με τους συγγενείς της.

Μάλιστα, η καταγγελία αναφέρει ότι στο σπίτι υπήρχαν πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα, λίρες κτλ.

Από το 2014 που έγινε το πληρεξούσιο έως το 2017 δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

To σπίτι πουλήθηκε το 2017 κάτω της αντικεμενικής του αξίας

Ωστόσο, σύμφωνα με τoν δικηγόρο της καταγγέλλουσας, το 2017 η διευθύντρια πούλησε (εκ μέρους της ηλικιωμένης) το ακίνητο που, ενώ είχε αντικειμενική  αξία 170 χιλιάδες ευρώ, για 50 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα μάλιστα, αυτές τις 50 χιλιάδες ευρώ, η ιδιοκτήτρια τις έδωσε στα χέρια της γιαγιάς που ήταν 91 ετών και η οποία έφυγε από τη ζωή τρεις μήνες αργότερα, εντός του 2017.

Μάλιστα, ο δικηγόρος της συγγενούς της ηλικιωμένης αναφέρει ότι το ακίνητο πουλήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του κατασκευαστή μιας κτηριακής επέκτασης της δομής ηλικιωμένων που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. 

Η υπόθεση φυσικά έχει εξέλιξη αφού αναμένεται άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο της ηλικιωμένης γυναίκας (αν και όπως λέει ο δικηγόρος της καταγγέλουσας τα χρήματα τα πήρε στο χέρι η ηλικιωμένη), όσο και άρση τραπεζικού απορρήτου της ιδιοκτήτριας της δομής.

«Ή κλείνει η δομή ή πάνε στο αυτόφωρο οι συκοφάντες»

«Είναι η ώρα να λογοδοτήσει η πολιτεία για τους ελέγχους που κάνουν.  Τι ελέγχει; Αυτή τη στιγμή πλήττεται όλος ο κλάδος. Τρομερές συκοφαντίες. Ανεπίτρεπτα πράγματα. Δεν υπάρχουν στρογγυλέματα. Ή κλείνει η δομή ή πάνε στο αυτόφωρο οι συκοφάντες» δήλωσε στον Real FM ο Στέλιος Προσαλίκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Για εμένα πρόκειται για μια δομή που επειδή έπαιρνε λίγα χρήματα, έκανε εκπτώσεις ποιοτικές. Όσον αφορά το πολύ φθηνό φαγητό, αυτά είναι υπερβολές. Το να παίρνεις περιστατικά νευρολογικά και να πιέζεσαι για να μη φύγουν να πάνε σε νευρολογική κλινική επειδή δεν έχεις κόσμο… επίσης είναι κακό και αναγκάζεσαι να δένεις να μη φύγουν αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα δεν είναι για τις δικές μας δομές αυτά» επισήμανε.

«Το θέμα των θανάτων δεν είναι σίγουρα αντικειμενικό γιατί μπορεί να σου έρθουν τρία άτομα μία ημέρα και την επομένη να πεθάνουν και τα τρία.  Είναι δυο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι ο μέσος όρος αν είναι βαρύς και το άλλο η δυναμικότητα της δομής. Αν πέθαναν 60 άνθρωποι σε δύο χρόνια δεν είναι πολύ όσο και αν σας φαίνεται περίεργο γιατί εξαρτάται από τα περιστατικά που εισάγονται.

Έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό θανάτων γιατί οι εισαγόμενοι είναι τελικού σταδίου. Το άλλο θέμα είναι ιατρικό. Αναγράφεται το αποτέλεσμα αντί της αιτίας. Το αποτέλεσμα είναι ανακοπή καρδιάς, κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους προς το τέλος και έτσι έχει βρεθεί ένας ανώδυνος τρόπος να τελεστεί η κηδεία. Γράφοντας ανακοπή καρδιάς δεν λέω ψέματα. Έχει γίνει σαν ρουτίνα πιστοποιητικών του ιατρικού κόσμου» πρόσθεσε.

Ο ίδιος προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με την ιδιοκτήτρια της δομής ωστόσο δεν τα κατάφερε. «Οι πληροφορίες μου δεν προέρχονται από την ιδιοκτήτρια, δεν απαντά στα τηλεφωνήματα. Τελικά με πήρε ο δικηγόρος της δομής, έχω αυτή την οπτική γωνία η οποία δεν ξέρω αν είναι αντικειμενική. Έχω ακριβώς την ιδία άποψη με εσάς. Αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα» υπογράμμισε.

«Έχουμε 30.000 κλίνες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι προνομιακές. Έρχονται οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα και καθημερινά εφιστάμεθα τον έλεγχο των συγγενών και των ανθρώπων που βάζουν. Είναι ανοιχτές δομές. Χιλιάδες φοιτητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια κάνουν πρακτική άσκηση, άνθρωποι έρχονται απογεύματα, σχολεία μπαίνουν κάνουν προγράμματα… Αυτά που λέγονται είναι μεσαιωνικά πράγματα που δεν ισχύουν στον δυτικό κόσμο. Η ημέρα αύριο δεν θα είναι ίδια» ανέφερε.

Στη συνέχεια, είπε: «Πήρα τηλέφωνο όλους τους συναδέλφους, υπάρχουν 6 μονάδες στα Χανιά, έκανα ρεπορτάζ να δω που βρίσκεται η αλήθεια επειδή δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με την ιδιοκτήτρια και κατέληξα στο ότι η δομή αυτή ανήκει στις φθηνές. Αν παίρνεις από έναν ηλικιωμένο 700 ευρώ από κάπου κόβει».

«Έφτασε η ώρα να κλείσουν οι παράνομες δομές»

Σε ότι αφορά τους ελέγχους των αρμοδίων ο πρόεδρος τόνισε πως «έφτασε η ώρα να αυξηθούν οι έλεγχοι. Να βλέπουμε ποιότητα ελέγχων. Στα 10 χρόνια έχουν γίνει άπειροι έλεγχοι. Τα βρήκαν όλα καλα… Είναι ρουτίνα δημόσιων υπαλλήλων με ένα check list έξι σελίδων. Δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι χρηματίζονται για να γράψουν καλές εκθέσεις. Έφτασε η ώρα των παρανόμων δόμων να κλείσουν».

Ολοκληρώνοντας, είπε «μιλώντας με τους συναδέλφους της περιοχής οι δύο είπαν ότι έχουν πάρει αρκετές φορές ανθρώπους επειδή δεν ήταν ευχαριστημένοι – αυτό πρέπει να κάνεις αν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Από την άλλη πλευρά μια κυρία άλλης δομής είπε πως και πήραν και έδωσαν ανθρώπους δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Έχω δει εκπομπές από τις οποίες η εικόνα της δομής είναι αξιόλογη και τώρα νομίζω ότι βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα παιδιά αυτά που ονομάζονται βοηθοί, νοσηλευτές, μη έχοντας πάει κάπου αλλού.. Έχει γίνει μια βεντέτα εκεί , η όποια φτάνει και σε υπερβολές (τύπου με απέλυσες κτλ)».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:09