search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:13
MENU CLOSE

Εκλογική… Βαβέλ στη Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2175
27-4-2021
01.05.2021 07:00
nd_opados-new

Με Βαβέλ μοιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς η αγωνία για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει κάνει τους βουλευτές της να ακολουθούν ο καθένας τον δικό του δρόμο και τη δική του τακτική και να υπηρετεί τις δικές του προσδοκίες.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι μόνο η γκρίνια που αφορά τους υπουργούς και υφυπουργούς, η οποία πολλές φορές φτάνει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αμφισβητούμενοι χειρισμοί στα θέματα της πανδημίας, τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά και την εστίαση εξαιτίας του παρατεταμένου λοκντάουν αλλά και κάποιες άστοχες κινήσεις από την πλευρά ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού έχουν φέρει το κυβερνών κόμμα σε δύσκολη θέση.


Παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, η λύση των οποίων δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί βουλευτές να εμφανίζονται απολογούμενοι. Καθώς μάλιστα το κυβερνών κόμμα εμφανίζει δημοσκοπική πτώση, η αγωνία πολλών κοινοβουλευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος έχει κορυφωθεί, δεδομένου ότι γνωρίζουν πως αρκετοί από αυτούς δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.

Εξωκοινοβουλευτική απειλή


Όπως είναι φυσικό, οι ευνοημένοι είναι εκείνοι που κατέχουν ένα κυβερνητικό πόστο ή μια θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα, καθώς διατηρούν την επαφή τους με το δεξιό ακροατήριο υπερασπιζόμενοι τις απόψεις της κυβέρνησης.


Το προβάδισμα κάποιων στελεχών έναντι κάποιων άλλων έχει σίγουρα τη σημασία του, ιδιαίτερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κορυφαίοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί αναμένεται να διεκδικήσουν μια κοινοβουλευτική έδρα.

Οι Θεόδωρος Λιβάνιος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Άκης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Νίκος Παπαθανάσης, Σοφία Ζαχαράκη, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Δόμνα Μιχαηλίδου είναι κάποιοι από τους προβεβλημένους υπουργούς, οι οποίοι θα επιδιώξουν να κερδίσουν μια βουλευτική έδρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.


Μοιραία τα προβλήματα και οι γκρίνιες από τους βουλευτές είναι πολλές και προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μόνο κάποιοι υπουργοί, ελάχιστοι υφυπουργοί και μια ομάδα βουλευτών μπορούν με αξιοπιστία να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης.

Οι υπόλοιποι καλούνται να υπερασπιστούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους που τους έφεραν στη Βουλή με την επιχειρηματολογία που λαμβάνουν στο… WhatsApp από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα.

Απόπειρα “μαζέματος”


Προκειμένου να μαζέψει την κατάσταση ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε πριν από μερικές μέρες σύσκεψη στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς με ευρεία σύνθεση.
Παρόντες ήταν οι Θ. Νέζης και Γ. Κατσαούνος, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου και οι Στέλιος Κονταδάκης, Τάσος Γαϊτάνης, Έλενα Σώκου, Νίκος Ρωμανός, Βασίλης Φεύγας και Παύλος Μαρινάκης.


Βασικό θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν το πώς θα κινητοποιηθούν οι τοπικές οργανώσεις προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο με τη βοήθεια των τοπικών βουλευτών.
Αφορμή γι’ αυτή τη σύσκεψη στάθηκαν τα παράπονα που εκφράστηκαν από πολλούς βουλευτές του κόμματος για το ότι οι υπουργοί πηγαίνουν στους νομούς τους χωρίς να τους ενημερώσουν, με αποτέλεσμα τα όποια πολιτικά οφέλη να τα καρπώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας οι επικεφαλής μπορεί να μην ανήκουν στη Ν.Δ.


Ζήτησαν λοιπόν να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο επισκέψεων προκειμένου αυτοί να εμφανίζονται δίπλα στους βουλευτές. Με αυτό το θέμα μάλιστα ασχολήθηκαν ο Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Άκης Σκέρτσος, καθώς οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν εισπράξει τα περισσότερα παράπονα από τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας…

Αιτία καβγάδων τα τοπικά προβλήματα

Άλλα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζουν την αγωνία τους για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός αντέδρασαν έντονα στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα για το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και αφορά τις λαϊκές αγορές.


«Πρέπει να προσέξουμε για να μην μας κυνηγήσουν οι λαϊκατζήδες» είπαν οι βουλευτές με μια φωνή, φέρνοντας τον υπουργό σε δύσκολη θέση.
Ο Μπουκώρος μάλιστα λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της περιφέρειάς του, είπε ότι «έχω κουραστεί να αγωνίζομαι για τον τόπο μας και από πίσω να πέφτουν μαχαιριές»! Πολλοί μιλούν για εμφύλιο πόλεμο στην περιφέρεια, ο οποίος διαρκεί από παλιά και ενισχύθηκε με την υπουργοποίηση της Ζέττας Μακρή.

Η γκρίνια του βουλευτή Μαγνησίας εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα που υπάρχει στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία λένε ότι επελέγησαν για κυβερνητικούς ρόλους στελέχη που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή όταν οι ίδιοι έδιναν μάχες.


Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι, προκειμένου να μαζευτεί το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., επιστρατεύθηκε και ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πριν από μερικές μέρες συναντήθηκε με στελέχη της Κ.Ο. και τους είπε ότι πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που εκπροσωπούν τη Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:12