search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:49
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα στην Γάζα με 16 νεκρά παιδιά – Με εκατοντάδες ρουκέτες «απάντησε» η Χαμάς (Videos)

13.05.2021 08:53
mesi_anatoli_new

Νύχτα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και του Ισράηλ ήταν και αυτή που πέρασε με την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει αμείωτη και τον αριθμό τοων νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν χθες Τετάρτη σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν σκοτωθεί 67 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 μικρά παιδιά και έχουν τραυματιστεί άλλοι 388 τις τελευταίες ημέρες.

Επτά θύματα μετρά το Ισραήλ ανάμεσά τους κι ένα 6χρονο κορίτσι.

Iσραηλινός στρατός: Σφυροκόπημα ρουκετών από την Γάζα

Για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.

Μέχρι εδώ, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στον βόρειο τομέα της χώρας.

Όμως σήμερα ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία (βόρεια).

Από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν: «Νόμιμο δικαίωμα» του Ισραήλ να «αμυνθεί»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Τ. Μπάιντεν «καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες» εναντίον «της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Ακόμη, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τ. Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε σε τι οφείλεται η αισιοδοξία του.

Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του Μπ. Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Πρωτοβουλία Αιγύπτου για αποκλιμάκωση

Την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη επισήμανε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Σ. Σούκρι επίσης σημείωσε «τη σημασία των προσπαθειών για τη διάσωση των λαών της περιοχής από περαιτέρω κλιμάκωση και χρήση στρατιωτικής βίας», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης των ζητημάτων με διπλωματικά μέσα.

«Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την ταχύτερη κατά το δυνατόν επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών για επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης», αναφέρεται στην αιγυπτιακή ανακοίνωση.

Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας όσο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, όπου πρότεινε να παρθούν επείγοντα μέτρα και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επαφές για να σταματήσει η αντιπαράθεση Ισραηλινών-Παλαιστινίων και η επίθεση εναντίον αμάχων, αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα εντείνει τις επαφές με τους ομολόγους του στη Μέση Ανατολή για τον τερματισμό της παρούσας κρίσης καθώς και την επίλυση της Παλαιστινιακής-Ισραηλινής σύγκρουσης, η οποία θεωρείται από τους σημαντικότερους παράγοντες αστάθειας στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

«Στο κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Κλιμακώνουν Χαμάς και Νετανιάχου (Videos)

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Φόβοι για πόλεμο ευρείας κλίμακας ανάμεσα σε Ισραήλ-Παλαιστινίους – Πάνω από 70 οι νεκροί (Videos)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:49