search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:34
MENU CLOSE

Θερίζει η πείνα στο Τσαντ: «Τις κακές μέρες δεν τρώμε καθόλου»

17.05.2021 17:56
chad

Ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή της λίμνης Τσαντ της κεντρικής Αφρικής έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι αγωνίζονται να δώσουν τροφή στους ανθρώπους και η πείνα επικρατεί.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πείνας εκτοπίσει περισσότερους από 400.000 πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Μπορούμε να ταΐσουμε 223.000 από τους 401.000»

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) υποστήριξε ότι παλεύει να ταΐσει όσους έχουν ανάγκη. Ο οργανισμός ανέμενε ότι άλλα 100.000 άτομα που ζούσαν στην περιοχή Kanem, ανατολικά της λίμνης Τσαντ, θα χρειαζόταν φαγητό τους επόμενους μήνες, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του στρατού του Τσαντ και των ανταρτικών δυνάμεων, το Μέτωπο για την Αλλαγή και το Κόνκορντ, δεν έδειξαν σημάδια χαλάρωσης.

«Με τους τρέχοντες πόρους, το WFP είναι σε θέση να παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 223.000 από τους 401.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη λίμνη Τσαντ», δήλωσε ο Claude Jibidar, τοπικός εκπρόσωπος του WFP.

«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε 67 εκατομμύρια δολάρια [48 εκατομμύρια λίρες] για να υποστηρίξουμε όλους τους εσωτερικά εκτοπισμένους μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση και πολλοί δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους. Η ανθρωπιστική κοινότητα εργάζεται για να συμβαδίσει με τον ρυθμό του εκτοπισμού, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να παράσχει επαρκή και έγκαιρη απάντηση» πρόσθεσε.

«Πρέπει να στείλουμε λίγο φαγητό στα ορφανά των αδελφών μας»

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, o Bokoey Libyana έφυγε από το χωριό του μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Απήγαγαν τα αδέρφια μας… πήραν επίσης περίπου 10.000 από τα βοοειδή μας», δήλωσε ο 52χρονος, του οποίου τα πέντε παιδιά είναι πλέον εκτός σχολείου.

«Πρέπει να δουλέψουν. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους συλλέγοντας ξύλα, ώστε να μπορούν να το πουλήσουν στην αγορά για να αγοράσουν τρόφιμα» πρόσθεσε.

Ο Bokoey Libyana μοιράζεται τα μηνιαία δελτία βοήθειας με άλλες οικογένειες.

«Όταν παίρνουμε το μερίδιό μας από το WFP, πρέπει να στείλουμε λίγο στα ορφανά των αδελφών μας που σκοτώθηκαν από τη Μπόκο Χαράμ».

Η οικογένεια ζει τώρα στο Fourkhouloum, όπου φιλοξενούνται περίπου 70.000 εκτοπισμένοι. Η πλησιέστερη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης είναι 19χλμ.

Όταν οι μέρες είναι κακές…

Ο 47χρονος Bokoey Maidray βρίσκεται στο Fourkhouloum για σχεδόν ένα χρόνο και αγωνίζεται να ταΐσει τέσσερις συζύγους και 15 παιδιά.

«Όταν οι μέρες είναι καλές μπορούμε να φάμε, να έχουμε περισσότερα από ένα γεύμα. Αλλά όταν είναι κακές, δεν τρώμε», δήλωσε ο 47χρονος. «Η Μπόκο Χαράμ επέστρεψε ξανά για να κάψει το σπίτι μου στις 11 Απριλίου, την ίδια ημέρα επανεκλογής του προέδρου, έκαψαν όλα τα σπίτια εκεί. Η ανθρωπιστική κοινότητα εργάζεται για να συμβαδίσει με τον ρυθμό του εκτοπισμού, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να παράσχει επαρκή και έγκαιρη απάντηση» είπε.

Σύμφωνα με το WFP, το 66% των πολιτών της Τσαντ ζουν σε σκληρή φτώχεια. Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα κατατάχθηκε στη θέση 187 στα 189 έθνη στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης το 2020.

Ειδήσεις σήμερα

Εξαφάνιση Μαντλίν: «Δολοφονήθηκε στην Πορτογαλία» λέει Γερμανός εισαγγελέας

Ινδία: Βουλευτής παροτρύνει τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό (Video)

Το σκάνδαλο που φέρεται να οδήγησε στην αποχώρηση του Μπιλ Γκέιτς από τη Microsoft

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:32