search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:41
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Αυξημένοι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι κατά την ανάκαμψη από την πανδημία

19.05.2021 16:01
Αποκαλυπτική έκθεση για το ρόλο της ΕΚΤ στη διάσωση της Ελλάδας - Media

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς ανακάμπτει από την πανδημία με υψηλό χρέος και “αξιοσημείωτη πληθώρα” στις αγορές καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Η γλώσσα, που απηχεί την περιγραφή του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan για τη φούσκα των εταιρειών dot.com στη δεκαετία του 1990 ως “παράλογη ευφορία”, αναδεικνύοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που ήταν απαραίτητα για την καταπολέμηση της κρίσης, δημιουργούν επίσης επικίνδυνες ανισορροπίες.

Εάν περαιτέρω ανοδικά εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές”, αναφέρει η ΕΚΤ στην Αξιολόγηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“ΜΙα διόρθωση της τάξης του 10% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020”, πρόσθεσε.

Άνιση η οικονομική επίπτωση της πανδημίας

H EKT τόνισε ότι η άνιση οικονομική επίπτωση της πανδημίας σημαίνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα σε τομείς και χώρες και υψηλότερες προϋπάρχουσες ευπάθειες.

H κεντρική τράπεζα παρενέβη στις αρχές του έτους όταν η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αύξησε το κόστος δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενώ η Fed απέρριψε επίσης προτάσεις για επικείμενη σύσφιξη ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρεική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει την υποστήριξή της νωρίτερα και όχι αργότερα.

Σχετικά με τα κρυπτονομίσματα η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει ότι η άνοδο των τιμών του bitcoin έχει επισκιάσει άλλες παλαιτότερες “φούσκες”. Ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως για πληρωμές με τις τράπεζες και έχουν περιορισμένη έκθεση, οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι περιορισμένοι.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες θα ανακάμψουν”, δήλωσε στην έκθεση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκουίνδος. “Υπάρχει, ωστόσο, μια πιθανότητα η πανδημία να αφήσει μια κληρονομιά υψηλότερου χρέους και ασθενέστερων ισολογισμών, που – εάν δεν αντιμετωπιστούν – θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομες διορθώσεις της αγοράς και χρηματοπιστωτική πίεση ή να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης”.

Ειδήσεις σήμερα

ΕΕ-Τουρκία: «Οπισθοδρόμηση» βλέπει ο αρμόδιος Επίτροπος

«Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων που εντάσσονται στο «ΓΕΦΥΡΑ 2» ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Άντεξε στο lockdown ο τζίρος επιχειρήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:40