search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:12
MENU CLOSE

Μουστακί, ο διαρκώς «Μέτοικος»…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2178
20-5-2021
22.05.2021 07:00
metoikos

Η λατρεία της Τούλας Καρώνη για το γαλλικό τραγούδι την έκανε να αρχίσει να γράφει μια ενδιαφέρουσα σειρά μονογραφιών για τις μεγάλες μορφές του.

Από τις εκδόσεις Δρόμων, στη σειρά «Γαλλικό Τραγούδι», κυκλοφόρησαν μέχρι τώρα τα βιβλία της «Ζακ Μπρελ – ο ποιητής – ο τραγουδιστής» το 2007, «Σαρλ Αζναβούρ – ο διαχρονικός τραγουδιστής» το 2008, «Ζορζ Μπρασένς – ο ποιητής τραγουδοποιός» το 2009, «Ζυλιέτ Γκρεκό – Η μούσα του υπαρξισμού» το 2011, «Υβ Μοντάν – ο τραγουδιστής – ο ηθοποιός» το 2014.

Και τώρα ο Ζορζ Μουστακί!

Μια μεγάλη μορφή. Ο Ζορζ Μουστακί, στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής, ζωγράφος, ηθοποιός και συγγραφέας, ένας από την τελευταία γενιά των θρυλικών chansonniers του Παρισιού, έφυγε στις 23 Μαΐου 2013, για να μπει και αυτός στο πάνθεον των διάσημων φίλων του. Εκεί που είναι ο Ζορζ Μπρασένς, ο Ζακ Μπρελ, ο Σερζ Γκενσμπούρ, η Μπαρμπαρά.

Ο διάσημος Γάλλος τραγουδοποιός, ο τρυφερός μπαλαντοποιός, πέθανε στο σπίτι του, στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών από νόσημα του αναπνευστικού, αφήνοντας πίσω του να μας συντροφεύουν πάνω από 300 τραγούδια που έγραφε στη διάρκεια μιας μεγάλης και λαμπερής καριέρας.

Τα κεφάλαια του βιβλίου. Η παιδική ηλικία, το Παρίσι, η μεγάλη περιπέτεια Εντίθ Πιάφ, η δεκαετία του ’60, το κεφάλαιο Μπαρμπαρά, ο «Μέτοικος», ο Μάης του ’68 και ο πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης, ο Μουστακί και οι Έλληνες, η δεκαετία του ’70 – Οι τουρνέ – Πάθος με τη Βραζιλία –, οι δεκαετίες του ’80 , του ’90 και του 2000, ο Maxime le Forestier για τον Μουστακί, οι γυναίκες της ζωής του, η ασθένεια – ο θάνατος του μεγάλου τραγουδοποιού.

Η συγγραφέας. Η Τούλα Καρώνη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει γράψει το παιδικό θεατρικό έργο «Το σύννεφο της καραμέλας», εκδόσεις Παπαϊωάννου, που ανέβηκε από τον θίασο Καισαριανής στο θέατρο Καπνοκοπτήριο την περίοδο 2001 – 2002. Έγραψε, για τη σειρά «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς», το βιβλίο «Αριστοφάνης, ο κωμωδιογράφος όλων των εποχών», εκδόσεις Σαββάλας, που κυκλοφόρησε το 2003. Το βιβλίο «Ταξίδι με τον Οδυσσέα», θεατρική διασκευή της «Οδύσσειας» του Ομήρου για παιδιά, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Δρόμων.

Στα συν. Στο τέλος του βιβλίου όλες οι μεγάλες επιτυχίες του Μουστακί σε ελληνική απόδοση.

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02