search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:21
MENU CLOSE

«Υπόθεση Ryanair»: Η Λευκορωσία εμπλέκει τη Χαμάς, απορρίπτει η παλαιστινιακή οργάνωση

24.05.2021 22:19
ryanair-new

Τον ισχυρισμό της απειλής για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair επαναφέρει το Μινσκ για να δικαιολογήσει την «αεροπειρατία» που πραγματοποίησε και που οδήγησε στη σύλληψη αντιφρονούντα.

Οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι η απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, που το ανάγκασε να εκτρέψει αιφνίδια την πορεία του και να προσγειωθεί την Κυριακή στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν επιβαίνοντα αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Οι λευκορωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτό που είπαν ότι ήταν ένα μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας, καθώς αξιωματούχοι επιδιώκουν να εκτονώσουν την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για αυτό που δυτικές πρωτεύουσες καταγγέλλουν ως μια πράξη «κρατικής αεροπειρατείας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ ενήργησε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και ένας ανώτερος αξιωματούχος μεταφορών διάβασε αυτό που είπε ότι ήταν το μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας.

«Εμείς, οι στρατιώτες της Χαμάς, απαιτούμε το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την υποστήριξή της στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών, διαβάζοντας το κείμενο.

«Υπάρχει μια βόμβα σε αυτό το αεροπλάνο. Εάν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας, η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους στις 23 Μαΐου», είπε ότι έλεγε το μήνυμα

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Χαμάς

Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι η οργάνωση είχε οποιαδήποτε γνώση ή σύνδεση με το περιστατικό. Ο Μπάρχουμ δήλωσε πως η Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».

«Δεν καταφεύγουμε σε αυτές τις μεθόδους, που θα μπορούσαν να είναι ενέργειες ορισμένων ύποπτων πλευρών που στοχεύουν να δαιμονοποιήσουν την Χαμάς και να ακυρώσουν την κατάσταση παγκόσμιας συμπάθειας προς τον παλαιστινιακό λαό μας και τη νόμιμη αντίστασή του», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Τι λέει η πολεμική αεροπορία

Ο Ίγκορ Γκόλουμπ, επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι το πλήρωμα της Ryanair πήρε την απόφαση να εκτρέψει την πτήση προς το Μινσκ και ότι το μαχητικό αεροσκάφος που σήκωσε η Λευκορωσία στάλθηκε για να το συνοδεύσει μόνο αφότου έστρεψε την πορεία του προς την λευκορωσική πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ θα εγγυηθεί την πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση και είναι επίσης έτοιμο να επιτρέψει σε ξένους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν σε μια έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα

Οι «27» της ΕΕ κλείνουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

Λευκορωσία – ΕΣΗΕΑ: Έρευνα για την τιμωρία των υπευθύνων της σύλληψης Προτάσεβιτς

«Αεροπειρατεία» στο Μινσκ: «Όλα νόμιμα» απαντά η Λευκορωσία – Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:18