search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 09:01
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Π.Ο.Υ. να προχωρήσει στην έκθεση για την προέλευση του ιού

27.05.2021 23:55
laboratory_new

Την ώρα που η CIA έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, η Ουάσιννγκτον ζητά από τον Π.Ο.Υ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έκθεσής του για το θέμα.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον οργανισμό να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Προθεσμία 90 ημερών

Προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του κορωνοϊού έδωσε, στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2. Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο.

Η Κίνα απορρίπτει και αντεπιτίθεται

Απάντηση στην έκκληση του Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να εντείνουν τις προσπαθειές τους και να βρουν αν τελικά ο κορωνοϊός «δραπέτευσε» από εργαστήριο της Ουχάν, έδωσε την Πέμπτη το Πεκίνο, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τα κίνητρα της Ουάσινγκτον και «θυμάται» το «διαβόητο ιστορικό» των υπηρεσιών πληροφοριών του Λευκού Οίκου που «οδήγησε στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε – και να πέρασε στον άνθρωπο – από εργαστήριο της Ουχάν, επισημαίνοντας τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάρτιο.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να συνεχίσουν να στιγματίζουν και να χειραγωγούν πολιτικά, ώστε να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους. Είναι ασεβείς προς την επιστήμη, ανεύθυνες ως προς τη ζωή των ανθρώπων, και αντιπαραγωγικές στις συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Ξεσπάθωσε ο Τραμπ – «Από την αρχή έλεγα ότι ο ιός έφυγε από εργαστήριο»

WSJ: Εργαστηριακός τελικά ο κορωνοϊός; – 3 ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβριο του 2019

ΠΟΥ: Να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12