search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 21:07
MENU CLOSE

Platforms Project: Η διεθνής έκθεση επιστρέφει δυναμικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2179
27-5-2021
30.05.2021 07:00
artia-gallery

Μια ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία θα βιώσει το ευρύ φιλότεχνο κοινό με το Platforms Project Net 2021, το οποίο επιστρέφει δυναμικά, για 15 μέρες, από 27 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2021, μέσα από μια ψηφιακή έκθεση, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν σε επαφή με τους καλλιτέχνες των ομάδων και τα έργα τους.

Πρόκειται για μια διεθνή έκθεση η οποία αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα, αλλά και να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση έτσι όπως αυτή παράγεται σήμερα στο πλαίσιο ομαδικών πρωτοβουλιών που παίρνουν νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες στον διεθνή χώρο της τέχνης.

Στο Platforms Project Οnline θα παρουσιαστούν 68 πλατφόρμες από 28 χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τον Παναμά, τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Ινδονησία, τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Σερβία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ουκρανία, τη Σλοβενία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και τη Χιλή, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να έρθουν σε διαδικτυακή επαφή τόσο με τα έργα όσο και με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες.

Το Platforms Project Net πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά πέρυσι λόγω της πανδημίας της Covid-19 και των περιορισμών που αυτή επέβαλε, ωθώντας τη διοργάνωση να εμπνευστεί και να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο θέασης της τέχνης.

Μάλιστα, το Platforms Project Νet 2020 επισκέφθηκαν θεατές από ογδόντα και πλέον χώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης το πρότζεκτ προβλήθηκε πάνω από 264.000 φορές.

Τη φετινή χρονιά οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς το Platforms Project Net φιλοξενεί ακόμα περισσότερες πλατφόρμες, όπως επίσης και καλλιτέχνες. Αν, μάλιστα, οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί και η φυσική παρουσίαση του Platforms Project 2020-21, που θα διαρκέσει από την Πέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του το Platforms Project έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από ανεξάρτητες ομάδες και χώρους, οι οποίες, όμως, είναι σε άμεση επαφή μεταξύ τους. Απώτερος σκοπός και φιλοδοξία είναι το Platforms Project να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας, αλλά και καταγραφής των πιο καινοτόμων και πρωτοποριακών τάσεων στην τέχνη, καθώς και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πλατφορμών.

Σημαντική είναι και η δράση ενός παράλληλου προγράμματος του Platforms Project Net που δεν είναι άλλο από το Open Studios, στο οποίο μετέχουν εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, παρουσιάζοντας δράσεις αλλά και έργα φοιτητών.

Εξαιρετική είναι η δουλειά και του εκπαιδευτικού προγράμματος Kids Lab το οποίο τη φετινή χρονιά απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 26 ετών και έχει σχεδιαστεί από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MΕKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg. Οι μικροί μας φίλοι καλούνται να συμμετάσχουν, δημιουργώντας τον δικό τους χώρο με χαρτί, μολύβια και χρώματα.

Μάλιστα, το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από την ελληνική πλατφόρμα Lab for Arts φιλοδοξεί να εισάγει τα παιδιά στις εικαστικές τέχνες, αντλώντας την έμπνευσή τους από έργα σπουδαίων καλλιτεχνών.

Επιπλέον, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα γερμανικά ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών αναφορικά με καίρια ζητήματα της σύγχρονης τέχνης, όπως επίσης online περφόρμανς και βίντεο από τις συμμετέχουσες ομάδες.

Η ανεξάρτητη εικαστική σκηνή, λοιπόν, ενώνει τη φωνή της και μας καλεί να ανακαλύψουμε τη δύναμη της τέχνης και της τεχνολογίας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2021 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου η οποία είναι και στη διεύθυνση του πρότζεκτ μαζί με τον Μιχάλη Αργυρού.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.platformsproject.com

Οι ειδήσεις σήμερα από το topontiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 21:06