search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:41
MENU CLOSE

ΕΡΤ-2: Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής

15.06.2021 22:52
mousiki

Η ΕΡΤ-2 γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τη Δευτέρα 21 Ιουνίου  με πλούσιο και μελωδικό πρόγραμμα.

Το περίφημο «Κοντσέρτο Καλοκαιρινής Νύχτας» με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, η μοναδική συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η εξαιρετική μουσική ταινία «Jersey Boys» και το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης – Κάποια μέρα στην Αθήνα» κάνουν την 21η Ιουνίου τη μελωδικότερη ημέρα του χρόνου, στην ΕΡΤ2.

Δευτέρα 21η Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην ΕΡΤ-2

18:45 «Κοντσέρτο Καλοκαιρινής Νύχτας»

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης

Η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, το περίφημο «Κοντσέρτο Καλοκαιρινής Νύχτας» (Summer Night Concert Schönbrunn), πραγματοποιείται και φέτος με περιορισμένο αριθμό θεατών λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19.

Η συναυλία δίνεται στους μαγευτικούς κήπους των θερινών ανακτόρων του Σένμπρουν (Schloss Schönbrunn) στη Βιέννη, μπροστά από το πανέμορφο ανάκτορο, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Βρετανός αρχιμουσικός Daniel Harding.

Πιάνο παίζει ο διάσημος Ρώσος Igor Levit.

Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο σε επιλεγμένα μουσικά έργα με θέμα τη λαχτάρα για πολιτιστικά ταξίδια, μια ανάγκη που τόσο μας έλειψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια αξέχαστη βραδιά.

20:00 Μουσική παντού

Με τον Κωστή Μαραβέγια

Ντοκιμαντέρ με μουσικές ιστορίες περιπλάνησης, με σπάνιες εκτελέσεις τραγουδιών και μουσικών έργων από αγαπημένους ερμηνευτές. Λίγα λόγια, πολλή μουσική.

Μεταδίδεται το επεισόδιο με καλεσμένους τους Θέμη Καραμουρατίδη, Γιώτα Νέγκα, Burger Project, Κατερίνα Ντούσκα, Τζίνα Φωτεινοπούλου.

21:00 Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Απευθείας μετάδοση από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή εμφάνισή της, παρουσία κοινού.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου: το «Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη «Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61» του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και από το Τρίτο Πρόγραμμα.

22:15 Ξένη ταινία «Jersey Boys»

Μουσική βιογραφία, παραγωγής ΗΠΑ 2014

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Σενάριο: Μάρσαλ Μπρίκμαν, Ρικ Έλις

Μουσική: Μπομπ Γκαούντιο

Παίζουν: Τζον Λόιντ Γιανγκ, Έρικ Μπέργκεν, Μάικλ Λομέντα, Βίνσεντ Πιάτσα, Κρίστοφερ Γουόκεν

Υπόθεση: Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Κλιντ Ίστγουντ («Million Dollar Baby», «Ασυγχώρητοι»), έρχεται η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του πετυχημένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ (4 Βραβεία Tony), που φέρει τον χαρακτηρισμό «Juke-box musical».

Το «Jersey Boys» αφηγείται την ιστορία τεσσάρων νεαρών από τις κακόφημες γειτονιές του Νιου Τζέρσεϊ, που συγκρότησαν τους «The Four Seasons», το θρυλικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’60.

Ο Τζον Λόιντ Γιανγκ επαναλαμβάνει τον ρόλο που του χάρισε το Τόνι, υποδυόμενος τον τραγουδιστή Φράνκι Βάλι, δίπλα στον Έρικ Μπέργκεν στον ρόλο του τραγουδοποιού του συγκροτήματος Μπομπ Γκόντιο.

Η ιστορία τους, γεμάτη δοκιμασίες και θριάμβους, υπό τους ήχους των τραγουδιών που επηρέασαν μια γενιά, όπως το «Sherry», το «Big Girls Don’t Cry», το «Walk Like a Man» και πολλές ακόμα κλασικές επιτυχίες που αγκαλιάζονται σήμερα από μια νέα γενιά θαυμαστών μέσα από το μιούζικαλ που παιζόταν στο Μπρόντγουεϊ για περισσότερα από 12 χρόνια.

00:30 «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης – Κάποια μέρα στην Αθήνα»

Μουσικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019

Τι κοινό μπορεί να έχουν πρόσωπα και πράγματα όπως o Jay Z, η Rihanna, ο Kanye West, ένα συγκρότημα της δεκαετίας του ’70 -«Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης»- μία νέα κοπέλα, η Ηλιάνα Δανέζη, και ο ελληνικός κινηματογράφος; Ένα τραγούδι! Ένα τραγούδι όμως, το οποίο έκρυβε πίσω του μια ιστορία βάρους 40… ετών, που έγινε αιτία και αφορμή να γεννηθεί ένα ντοκιμαντέρ.

Ένα ντοκιμαντέρ για το άγνωστο συγκρότημα των 70’s, που 35 χρόνια αργότερα, το 2010, έλαμψε στα Γκράμι και αργότερα πήρε το βραβείο του BMI, όταν ο Jay Z ενσωμάτωσε μία σύνθεσή του σε ένα τραγούδι που βραβεύθηκε ως το καλύτερο χιπ χοπ εκείνης της χρονιάς.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Ηλιάνα Δανέζη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40