search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:10
MENU CLOSE

Εύκολη Πολωνική μηλόπιτα (Szarlotka)

19.06.2021 07:00
applepie

Μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή της διάσημης Πολωνικής σαρλότ, που αποτελεί το εθνικό γλυκό της χώρας και σερβίρεται σε όλα τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους.

Είναι μια πίτα με τραγανή και τριφτή ζύμη και πλούσια γέμιση από αρωματικά μήλα με κανέλα.

Υλικά

250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
200 γραμμάρια ζάχαρη
¾ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γραμμάρια βούτυρο
1 αυγό και 2 κρόκους
1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση ποικιλίας γκράνυ σμιθ)
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγη καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στέρεα υλικά δηλαδή τη ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν.

“Κόψτε” το βούτυρο με δυο μαχαίρια ή με τις άκρες των δακτύλων σας και τρίψτε το μέσα στα στέρεα υλικά, μέχρι να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

Προσθέστε το αυγό και τους κρόκους, ανακατέψτε (η ζύμη θα είναι σαν θρυμματισμένη), καλύψτε με φιλμ και αφήστε την για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Από την ποσότητα της ζύμης κρατήστε στην άκρη το 1/3 και την υπόλοιπη στρώστε την, πατώντας την, σε μια φόρμα 23 εκατοστών, καλύπτοντας καλά το κάτω μέρος και τα πλαϊνά.

Στο μεταξύ, ανακατέψτε τα κομμένα μήλα με την κανέλα σε ένα μπολ και 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη, αν θέλετε τη γέμιση πιο γλυκιά.

Στρώστε τα στη φόρμα με τη ζύμη, θρυμματίστε την υπόλοιπη που έχετε κρατήσει στην άκρη, τρίβοντας την από πάνω και καλύψτε την επιφάνεια της πίτας.

Προσέξτε να σκεπάσετε ομοιόμορφα τη γέμιση με τα ψίχουλα ζύμης. Ψήστε στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν τα μήλα.

Αν δείτε ότι παίρνει χρώμα πιο γρήγορα, σκεπάστε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο. Μόλις κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό!

Συμβουλή

Μπορείτε αν θέλετε να τρίψετε τα μήλα στον τρίφτη και να προσθέσετε στη γέμιση μερικές σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι για πιο γλυκιά γεύση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:09