search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:43
MENU CLOSE

Η «Ναπολεοντία» του θεατρικού Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
19.06.2021 07:00
staikos

Από τους θεατρικούς συγγραφείς που θαυμάζω ο Ανδρέας Στάικος, από τις σκηνοθέτιδες και ηθοποιούς που αγαπώ ιδιαίτερα η Κερασία Σαμαρά, οι δυο τους μας περιμένουν αυτόν τον Ιούνιο σε μια ξεχωριστή θεατρική συνάντηση με τη «Ναπολεοντία» τους…

Η «Ναπολεοντία» είναι μία κομψή, ψευδοϊστορική, ξεκαρδιστική κωμωδία του κορυφαίου νεοέλληνα συγγραφέα Ανδρέα Στάικου, που αξίζει να δείτε από τις 7 Ιουνίου στον δροσερό κήπο της «Αλεξάνδρειας»!

Η ιστορική παράμετρος. Εξελίσσεται στη μετεπαναστατική Ελλάδα, συγκεκριμένα το 1833, την ημέρα έλευσης του Όθωνα, στο Ναύπλιο. Εμπνευσμένη από κάποιο απαρατήρητο καταγεγραμμένο συμβάν, τον ξυλοδαρμό ενός αγωνιστή του ’21, επειδή δεν μπορούσε να χορέψει βαλς, αποτελεί ένα επίκαιρο σχόλιο για την αιώνια ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, που ανέκαθεν βασανίζονταν και ευλογούνταν από τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Στη «Ναπολεοντία» ο συγγραφέας, μέσα από το χαρακτηριστικό γλωσσικό του παιχνίδι, σχολιάζει τον ραγιαδισμό, τον βίαιο εξευρωπαϊσμό και την ξενομανία, και χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ιστορία στηλιτεύει τα διαχρονικά γνωρίσματα της ελληνικής κοινωνίας και την ιδιοσυγκρασία του Νεοέλληνα.

Σήμερα, ύστερα από διακόσια χρόνια εθνικού βίου, η χώρα μας, απαρνούμενη τη δήθεν οικειότητα με την Ιστορία της, καλείται να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της, τις γυμνές αλήθειες της, ώστε να κρίνουμε πια με καθαρή ματιά τη σύγχρονη πραγματικότητά μας.

Το έργο. Ένας Φαναριώτης μεγαλοαστός γιατρός, η σύζυγός του και η κόρη τους Ναπολεοντία, προσφέρουν φιλοξενία σε παλαίμαχο αγωνιστή της Επανάστασης του 1821. Εκείνος εργάζεται στην έπαυλή τους ως κηπουρός, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη φροντίδα τους, σύντομα όμως εξελίσσεται σε αξιοθέατο για τους πλούσιους επισκέπτες της οικογένειας. Ο γιατρός αποφασίζει να «συγγράψει» τα απομνημονεύματα του αγωνιστή, αντλώντας ατυχώς την έμπνευσή του από την προσωπική του εξευρωπαϊσμένη αντίληψη περί αγώνων και ηρωισμού.

Η ταυτότητα. Κείμενο: Ανδρέας Στάικος. Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά. Σκηνικά – Κοστούμια: Τώνια Αβδελοπούλου. Εικαστική δημιουργία: Βασίλης Διονυσόπουλος. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τάκης Μπαρμπέρης. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Ιστορικός σύμβουλος: Ηρακλής Λογοθέτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ. Στον ρόλο του αγωνιστή της Επανάστασης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Jackie Kennedy: Ο άγνωστος έρωτας της ζωής της που γίνεται ταινία

Σάλμα Χάγιεκ: Μιλά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε (Video)

Ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers θα παίξει σε ταινία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50