search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:14
MENU CLOSE

Μετρό Θεσσαλονίκης, μια αρχαία… «κωμωδία»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
19.06.2021 07:00
metro_thess-new

Σε… κωμωδία – για να μην πούμε τραγωδία – εξελίσσεται το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης. «Τρελό και σκανδαλώδες» χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει με το μετρό της Θεσσαλονίκης η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, καθώς έχει ξεσπάσει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αρχαιολόγους – η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου αποτελεί το «μήλον της Έριδος».


Ειδικότερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε σε ομιλία της στη Βουλή ότι «το μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό έργο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χρηματοδοτηθεί από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Έως σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει συνολικά 637 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο στα 852 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, οπότε λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020».


«Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα έως τον Δεκέμβριο 2023. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν όχι το οικονομικό, αλλά το δημόσιο συμφέρον» επισήμανε η υπουργός.
Εν τω μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακυρώσεως που έχουν καταθέσει οι Έλληνες αρχαιολόγοι κατά της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

“Δεν μας άκουσαν”


Η Δέσποινα Κουτσούμπα μιλάει στο «Ποντίκι» για το δράμα που κρύβεται πίσω από το μετρό Θεσσαλονίκης. «Περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εδώ και καιρό ζητάμε να υπάρξει πολιτική λύση για τις αρχαιότητες». Όπως αναφέρει, έχουν υπάρξει πολλές παρεμβάσεις ακαδημαϊκών, όπως η Διεθνής Ένωση Βυζαντινολόγων κ.ά.


«Ο σχεδιασμός ήταν να παραδοθούν οι δώδεκα σταθμοί του μετρό στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2022 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2023, το οποίο δεν ήταν καθόλου παράλογο, διότι οι υπόλοιποι σταθμοί δεν έχουν αρχαία. Ο σταθμός Βενιζέλου είναι γεμάτος αρχαιότητες και θα κατασκευαζόταν με διαφορετικό τρόπο, όχι όπως οι άλλοι σταθμοί. Οπότε θα πήγαινε με άλλους ρυθμούς, με άλλο κατασκευαστικό τρόπο και με δικούς του χρόνους. Όμως, η Θεσσαλονίκη θα είχε μετρό. Στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022 θα είχε δώδεκα σταθμούς» επισημαίνει.

«Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη ΔΕΘ την επιθυμία του να παραδώσει και τους δεκατρείς σταθμούς μαζί τον Απρίλιο του 2023 και γι’ αυτό θα κάνουν απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, για να γίνει πιο γρήγορα το έργο» τόνισε.


«Τότε εμείς προειδοποιήσαμε ότι δεν θα πάει πιο γρήγορα. Εξηγήσαμε με χίλιους τρόπους ότι ήταν ήδη σε εξέλιξη η υπόγεια εκσκαφή, είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για να φτιαχτεί ο σταθμός. Εξηγήσαμε ότι από κάτω έχει 1.500 τ.μ. και τρία μέτρα ύψος ανασκαφής επειδή είναι υποκείμενες αρχαιότητες. Εξηγήσαμε ότι όλα αυτά θέλουν χρόνο, ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει και ότι θα πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διότι, όταν κάνουν ένα χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να υπολογίσουν και τον χρόνο που θα χρειαστεί να εκδικαστεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας» προσθέτει.


«Παρ’ όλα αυτά, δεν μας άκουγαν. Εμείς επιβεβαιωθήκαμε πλήρως» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και συμπληρώνει ότι «με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός πήγε όλο το χρονοδιάγραμμα και των δώδεκα σταθμών πιο πέρα, κάτι που είναι τρελό. Για να γίνει η μαζική παράδοση. Τι μαζική παράδοση, δηλαδή, δώδεκα σταθμοί και ένας».

Δεν βγαίνουν οι χρόνοι


«Έχουμε φτάσει Ιούνιο του 2021 και βλέπουν ότι τα χρονοδιαγράμματά τους δεν τους βγαίνουν. Ήδη, η Αττικό Μετρό είπε ότι δεν γίνεται να γίνουν όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος κάνει λόγο για Δεκέμβριο του 2023. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε τον Δεκέμβριο του 2023 θα είναι έτοιμος ο σταθμός Βενιζέλου, γιατί χρειάζεται πεντέμισι μήνες η απόσπαση των αρχαιοτήτων, έξι μήνες η ανασκαφή. Εγώ σας λέω ότι 12 – 18 μήνες είναι το κατασκευαστικό κομμάτι και 12 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία» τόνισε.


«Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας δουλεύουν και ότι Δεκέμβριο του 2023 δεν πρόκειται να παραδώσουν τους σταθμούς του μετρό» λέει.
«Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό έχει πει ότι τον Ιούλιο ξεκινάει η πιλοτική λειτουργία στους εννέα σταθμούς. Από την ώρα που ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία στους σταθμούς, σε έναν χρόνο μπορούν να τους παραδώσουν. Δηλαδή στον ενάμιση χρόνο μπορούν να παραδώσουν τους 12 σταθμούς σίγουρα. Κι αντ’ αυτού θα τους παραδώσουν όλους μαζί το 2025» υπογραμμίζει η Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Είναι σκανδαλώδες και πρέπει να το καταλάβει και η Θεσσαλονίκη αυτό! Πιστεύω πως, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου, αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι να ζητάνε να αποσυνδεθούν οι δώδεκα σταθμοί από τον δέκατο τρίτο. Διότι αυτό φέρνει καθυστέρηση και στους έτοιμους σταθμούς» σημείωσε.

Η καταστροφή των αρχαιοτήτων

«Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έχει νόημα να καταστρέψουν τις αρχαιότητες» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Για τον λόγο που θα καταστραφούν αρχαιότητες, παρότι το μετρό δεν αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2023, εκτιμά ότι «πιθανότατα είναι μια αφορμή για να καθυστερήσει το έργο. Δεν εστιάζουν μόνο στα αρχαία. Έχουν εστιάσει και στους άλλους δώδεκα σταθμούς, δηλαδή μετατοπίζουν όλο το χρονοδιάγραμμα του μετρό».


«Δεν ασχολούνται μόνο με τον σταθμό Βενιζέλου, αλλά καθυστερούν όλο το έργο. Οπότε όσο θα καθυστερεί ο σταθμός Βενιζέλου, τόσο καθυστερεί και όλο το έργο. Ποιος κερδίζει; Ο εργολάβος. Ποιος χάνει; Το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης» συνέχισε.


«Πρέπει να ζητήσει τώρα η Θεσσαλονίκη να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να πουν ότι θα παραδώσουν τους δώδεκα σταθμούς τον Απρίλιο του 2023. Και πριν από τον Απρίλιο του 2023 μπορούν, αν το πάρουν απόφαση. Απλώς θα πρέπει να αλλάξουν τη σύμβαση με τον εργολάβο. Για τους Θεσσαλονικείς αξίζει τον κόπο, αλλιώς το έργο θα πάει μέχρι το 2025» κατέληξε.

Κορωνοϊός: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, λέει η Επιτροπή Βιοηθικής

ΦΠΑ: Για ποια νησιά εγκρίθηκε η μόνιμη μείωση του

Γαλλία: Η Disneyland άνοιξε αλλά ο Μίκι δεν θα δίνει αγκαλιές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:12