search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:58
MENU CLOSE

«Μαλάκας Complete», ένα βιβλίο για όλους τους…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2182
17-6-2021
20.06.2021 07:00
vivlio_malakas-new

Με τον προκλητικό τίτλο «Μαλάκας Complete» κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο, γραμμένο με πολύ χιούμορ, για τη λέξη που έχει κατακλύσει εδώ και δεκαετίες την καθημερινότητά μας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα… ερμηνευτικό Λεξικό της (εντελώς) Κοινής Νεοελληνικής – όπως αναγράφεται στον υπότιτλο –, στο οποίο τα λήμματα κατανέμονται σε ευρηματικές ενότητες, ανάλογα με την ερμηνεία και την κωδικοποίηση που αντιλαμβανόμαστε όλοι.


Εδώ θα βρούμε ενδιαφέρουσες ερμηνείες για τον «μαλακοτρίφτη», τον «αρχοντομαλάκα», τον «αιώνιο μαλάκα», τον «μαλάκα του γραφείου», τον «κλασικό μαλάκα», τον «μαλάκα με πατέντα», αλλά και ανάλυση εκφράσεων όπως «πιάστηκα μαλάκας», «χαίρεται ο μαλάκας», «γέλα, μαλάκα» κ.ά. Επιπλέον, στο παράρτημα καταγράφονται… ιστορικά στιγμιότυπα από τη χρήση της λέξης, καθώς και βιβλιογραφικές και μουσικές αναφορές κ.ά.
Το χιούμορ που διατρέχει τις σελίδες είναι λεπτό και προξενεί χαμόγελα και γέλια στους αναγνώστες από τις πρώτες γραμμές!


Όπως σημειώνει ο συγγραφέας Μάρκος Λάμπρου Καστρινός, ο «μαλάκας» είναι πια… τουριστικό προϊόν! Είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές λέξεις παγκοσμίως και συνήθως από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ο επισκέπτης της χώρας μας – έστω και με κάποιο λαθάκι στην κλίση («ise malaka»).
Στην εύθυμη εισαγωγή του ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την ιστορικότητα της λέξης, τη χρήση της, τη λαογραφική της αξία και την… προσωπική σχέση που έχουμε μαζί της! Άλλωστε ο Μάρκος Λάμπρου Καστρινός είναι ψευδώνυμο, το οποίο κρύβει στο πλήρες όνομα του, την πανταχού παρούσα ιδιότητα του «ΜαΛαΚας» στην ύλη του βιβλίου!


Μια προσεγμένη έκδοση, με πολύ χιούμορ, που διαβάζεται εύκολα και δωρίζεται ακόμη ευκολότερα (χωρίς παρεξήγηση!) από όσους και για όσους θέλουν να γελάσουν και να απενοχοποιήσουν τη λέξη «μαλάκας» και όλο το φάσμα των εκφράσεων που έχει καταγραφεί στη γλώσσα μας.

Οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου είναι ενδεικτικά της… πληρότητάς του: «Όταν ο μαλάκας… προηγείται». «Όταν ο μαλάκας έπεται, αλλά πάλι κερδίζει». «Όταν ο μαλάκας “συγχρωτίζεται” με επίθετα, επιρρήματα, εκφράσεις της καθομιλουμένης». «Διαβαθμισμένοι και αναγνωρισμένοι τύποι». «Εκφράσεις εντοπισμού, αναχωρητισμού, ενίοτε και θαυμασμού». «Συμπεράσματα… κατόπιν εμπειρίας». «Ερωτήματα… μάλλον ρητορικά».
Καλή… ανάγνωση.


• Δηλώσεις μεγάλων(;) Ανδρών / Δηλώσεις μεγάλων(;) Γυναικών
• Προτροπή, παρότρυνση, παράκληση, εντολή, οδηγία διά πάσαν μαλακίαν
• Ο μαλάκας στον… χωροχρόνο
• Όταν επιλαμβάνονται η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη
• Χαιρετισμοί
• Άλλα γένη
• Εκφράσεις με μαλακία
• Είδη μαλακίας
• Παράρτημα
• Χρήσιμες διαδικτυακές αναφορές

Οργή αστυνομικών κατά Μπαλάσκα: Αποδοκιμασία για τους «πανελίστες» συνδικαλιστές

Το… ιδιαίτερο ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ερείκουσα: Ένας κρυμμένος παράδεισος στο Ιόνιο Πέλαγος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:57