search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:07
MENU CLOSE

Bitcoin: Πόση ενέργεια χρειάζεται για την εξόρυξή του

23.06.2021 07:00
bitcoin-new

Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, συγκλόνισε την αγορά των κρυπτονομισμάτων όταν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν θα δέχεται πλέον Bitcoin για αγορές οχημάτων.

Σε ανάρτηση στο Twitter που έκανε στις 13ης Μαΐου, ο Musk αναφέρθηκε στην αύξηση της χρήσης άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή της ισχύος που χρειάζεται για την εξόρυξη του Bitcoin ως τον λόγο πίσω από την απόφασή του. Το αποτέλεσμα της ανάρτησης στο Twitter: Η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά 14% και συνέχισε να πέφτει μετά.  

Τα Bitcoin, Ethereum, Dogecoin και άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα έφτασαν τα υψηλότερα ρεκόρ φέτος, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη των νομισμάτων. Οι αποθήκες των εγκαταστάσεων εξόρυξης Bitcoin λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, καταναλώνοντας περισσότερη ισχύ απ’ όση καταναλώνει ολόκληρη η Αργεντινή.

Καθώς αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων, το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα άνθρακα και αποβλήτων, ενισχύοντας την κλιματική κρίση.

Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Όταν γίνονται συναλλαγές με Bitcoin, οι υπολογιστές σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται στην ολοκλήρωση μαθηματικών υπολογισμών που δημιουργούν έναν 64ψήφιο δεκαεξαδικό αριθμό ή κατακερματισμό.

Αυτός ο κατακερματισμός μπαίνει σε ένα δημόσιο καθολικό, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε με Bitcoin.

Ο υπολογιστής που επιλύει πρώτος τον υπολογισμό παίρνει μια επιβράβευση 6,2 bitcoin, δηλαδή περίπου 225.000 δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Η εξόρυξη είναι η διεργασία που δημιουργεί το υλικό ενός υπολογιστή (computer hardware) για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς ώστε το δίκτυο ενός κρυπτονομίσματος να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές και να αυξήσει την ασφάλεια. Ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, οι miners (ανθρακωρύχοι) συλλέγουν τα τέλη συναλλαγών για τις συναλλαγές που επιβεβαιώνουν. Τα τέλη αυτά δεν παρακρατούνται από κάποιον χρήστη αλλά αποτελούν νέα κρυπτονομίσματα, πρόσφατα δημιουργημένα.

Γι’ αυτό και ονομάζεται εξόρυξη αφού με την διεργασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών δημιουργούνται (εξορύσσονται) νέα κρυπτονομίσματα ως ανταμοιβή.

Άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες εξόρυξης, καταναλώνοντας σημαντική ενέργεια.

Τι είναι οι εξέδρες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων

Είναι ένας υπολογιστής barebone με πολλές κάρτες γραφικών ή GPU. Ο εξοπλισμός συνήθως περιλαμβάνει ισχυρές κάρτες γραφικών, όπως η Nvidia και η AMD, για να χειρίζονται υπολογισμούς και απαιτούν τροφοδοτικά υψηλής ισχύος.

Για αρχάριους, οι κάρτες γραφικών στις εξέδρες εξόρυξης λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια από την απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Μια εξέδρα με τρεις GPU μπορεί να καταναλώνει 1.000 watt ισχύος ή περισσότερα όταν λειτουργεί.

Οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορούν να έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξέδρες σε μία τοποθεσία. Ένα κέντρο εξόρυξης στο Καζακστάν είναι εξοπλισμένο για να λειτουργεί 50.000 εξέδρες εξόρυξης. Όχι μόνο οι εξέδρες καταλαμβάνουν ισχύ, αλλά παράγουν επίσης θερμότητα. Πολλές εγκαταστάσεις εξόρυξης έχουν πολλούς ενσωματωμένους ανεμιστήρες υπολογιστών. Μικρές λειτουργίες, όπως αυτές που εκτελούνται από ιδιώτες, μπορούν να πραγματοποιηθούν με έναν τυπικό ανεμιστήρα. Τα μεταλλευτικά κέντρα, ωστόσο, χρειάζονται πολύ περισσότερη ψύξη, η οποία με τη σειρά της απαιτεί ακόμη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Πόση ενέργεια χρειάζεται η εξόρυξη

Ο δείκτης κατανάλωσης ενέργειας Bitcoin του Digiconomist υπολόγισε ότι μία συναλλαγή Bitcoin χρειάζεται 1.544 kWh για να ολοκληρωθεί ή το ισοδύναμο περίπου 53 ημερών ισχύος για το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ.

Η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την Αργεντινή, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Cambridge τον Φεβρουάριο.

Γιατί η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού είναι το φυσικό αέριο και μια μειονότητα είναι ο άνθρακας. Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, όπου απορροφά θερμότητα από τον ήλιο και προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καθώς οι εγκαταστάσεις εξόρυξης καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, οι κοντινοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας πρέπει να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για να αντισταθμίσουν, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

Σκαραβαίος: Από τον Χίλτερ και τους ναζί στους… χίπηδες (Video)

Σκάνδαλο Στρος Καν: «Είμαι αφελής κι αυτός καλός πολιτικός, ήξερε πώς να με πείθει», δηλώνει η πρώην σύζυγός του

Τραμπ: Σκεφτόταν να στείλει μολυσμένους με κορωνοϊό Αμερικανούς στο Γκουαντάναμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:07