search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:00
MENU CLOSE

ΕΜΑ: Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια που χορηγούνται στην ΕΕ στη μετάλλαξη Δέλτα

01.07.2021 17:35
vaccine_new

Τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια χορήγησης στην ΕΕ φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, και παροτρύνει όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Συγκεκριμένα, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και όλων των άλλων μεταλλάξεων. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα παρέχεται μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Αναφορικά με τον συνδυασμό εμβολίων, π.χ. AstraZeneca με Pfizer, o ΕΜΑ υποστηρίζει πως έχει θετικά δείγματα από δοκιμές σε Γερμανία και Ισπανία. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ακόμα αρκετά για οριστική απόφαση.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για να συζητήσουν την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης, καθώς και να καθορίσουν το σωστό χρόνο και την καλύτερη στρατηγική. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν χρειάζεται πρόσθετη δόση.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ.

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρήσεις: Πώς θα λειτουργούν οι αμιγείς και μεικτοί χώροι – Είσοδος με ψηφιακή εφαρμογή

Αλαλούμ από τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Εισήγηση Επιτροπής: «Στοπ» στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων από νομό σε νομό – Μόνο με αρνητικό τεστ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:57