search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:40
MENU CLOSE

To κύμα καύσωνα που «γονάτισε» Καναδά-ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από τα ρεκόρ θερμοκρασιών έως και 50 °C! (photos/videos)

01.07.2021 13:48
heatwave

Το φονικό κύμα καύσωνα που πλήττει τον Καναδά, το σφοδρότερο στα χρονικά, δείχνει ενδείξεις ήπιας υποχώρησης, παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται πως αυτήν την εβδομάδα θα καταρριφθούν ρεκόρ θερμοκρασίας που είχαν καταγραφεί πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό κλιματολόγο.

Χαρακτηριστική η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3 στις 27 Ιουνίου 2021, δείχνει τη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και σε τμήματα της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιοχή αυτή της αμερικανικής ηπείρου βιώνει ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στο Lytton (Βρετανική Κολομβία), η θερμοκρασία έφτασε τους 47 °C στις 28 Ιουνίου και στους 49,6 °C στις 29 Ιουνίου, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 84 ετών.

Όπως δείχνει η εικόνα, στις 18:53 UTC (τοπική ώρα 11:53) της 27ης Ιουνίου, η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους (δηλαδή η θερμοκρασία του εδάφους, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του εδάφους) σε πολλές περιοχές ήταν πάνω από 45 °C, με αποκορύφωμα τους 56 °C κοντά στο Kamloops (που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Lytton) και 63 °C στο Wenatchee στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, περίπου 100 περισσότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο τεσσάρων ημερών, ανέφερε η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας.

Εξαιτίας του καύσωνα, καλλιέργειες κάηκαν στην κυριολεξία στις καναδικές Πεδιάδες, ενώ σχολεία έκλεισαν.

Το Λίτον, μια πόλη στην κεντρική Βρετανική Κολομβία, έσπασε αυτήν την εβδομάδα το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών στον Καναδά, τρεις φορές. Από χθες, τα θερμόμετρα δείχνουν 49,6 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο υψηλό στον Καναδά, ανερχόταν σε 45 βαθμούς Κελσίου και είχε καταγραφεί στο Σασκάτσουαν το 1937.

Ο “θόλος ζέστης”, που επεκτείνεται από την Καλιφόρνια έως τις βόρειες περιοχές του Καναδά, εξασθενεί, καθώς μετακινείται προς τα ανατολικά, όμως παραμένει αρκετά έντονος, προκειμένου να καταρρίπτονται ρεκόρ από την Αλμπέρτα έως τη Μανιτόμπα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, κορυφαίος κλιματολόγος στην κυβερνητική υπηρεσία Environment and Climate Change Canada.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε αυτόν τον «θόλο ζέστης», όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει συμβάλει, δεδομένης της διάρκειας του κύματος καύσωνα, τις ακραίες θερμοκρασίες και το γεγονός ότι καταγράφονται νέα υψηλά θερμοκρασιών έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με την συνήθη ζεστότερη εποχή του χρόνου, τόνισε ο Φίλιπς.

«Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, τα ρεκόρ τους έχουν εκμηδενιστεί», λέει ο Φίλιπς. «Είναι πραγματικά θεαματικό, πρωτόγνωρο για εμάς».

Ξαφνικοί θάνατοι από τη ζέστη

Χτες η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ. «Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του.

Από τη δική της πλευρά η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε πως «κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων» που της αναφέρονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο». Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός, εξήγησε η ίδια.

«Θανατηφόρος» καιρός

«Θεωρούμε ότι ο καύσωνας συνέβαλε στους περισσότερους θανάτους», τόνισε και η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσθέτοντας πως στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι. «Αυτός ο καιρός μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο Μάικ Καλάντζ, εκπρόσωπος της GRC, καλώντας τους πολίτες «να ελέγχουν αν οι δικοί τους και οι γείτονές τους είναι καλά».

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε αργότερα ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, ο Τζον Χόργκαν: «Ζούμε την πιο θερμή εβδομάδα που έχουμε γνωρίσει ποτέ», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κι αυτό έχει συνέπειες – καταστροφικές συνέπειες – για τις οικογένειες και τις κοινότητές μας, αλλά για ακόμη μια φορά, ο τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την εξαιρετική περίοδο είναι να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να ελέγχουμε (την κατάσταση της υγείας) των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι διατρέχουν κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Χόργκαν.

Καύσωνας ακόμα και σε χιονοδρομικά κέντρα

Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30° Κελσίου την Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ. «Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα (…). Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Κλιματιστικά τέλος…

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν. Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.

Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS). Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

«Δεν περιγράφεται με λόγια»

H ανάρτηση που έκανε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός για το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στον δυτικό Καναδά, αποδίδει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το μέγεθος σοκ που έχει προκαλέσει στους επιστήμονες παγκοσμίως. «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το ιστορικό φαινόμενο», τονίζει ο ΠΜΟ στην ανάρτησή του με hashtag «κλιματική αλλαγή» (#Climatechange).

Διαβάστε επίσης:

Κατάρρευση κτιρίου στο Μαϊάμι: Νεκρός ανασύρθηκε ο 21χρονος ομογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος (Video)

Καύσωνας ΗΠΑ: Λιώνει η άσφαλτος και τα καλώδια της ΔΕΗ από τη ζέστη (Photos)

ΟΗΕ: Ζημιά 4 τρισ. δολάρια στον τουρισμό από την παγκόσμια κατάρρευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:40