search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:59
MENU CLOSE

21ο Συνέδριο ΚΚΕ: Αυξημένα καθήκοντα δράσης και ηλικιακή ανανέωση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
02.07.2021 07:00
koutsoumpas-new

Με την επανεκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το οποίο είχε στο επίκεντρο το κόμμα και την ενδυνάμωσή του στις νέες συνθήκες. Σημαντικό στοιχείο του συνεδρίου ήταν η ανανέωση των οργάνων σε πρόσωπα από τη νέα γενιά, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αλλά και στο Πολιτικό Γραφείο με την εκλογή των Θέμη Γκιώνη και Θεανώς Καπέτη, στελέχη που προέρχονται από την ΚΝΕ.


Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι μέσα από όλη τη διαδικασία αναδείχθηκε ένα κόμμα «μαχητικό και ενωμένο, αποφασισμένο να φέρει σε πέρας τα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου», ένα κόμμα «με στελεχικό και κομματικό δυναμικό πιο έμπειρο, πιο σωστά προσανατολισμένο», εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 20ού και του 21ου Συνεδρίου, στηριγμένο στη μελετημένη ιστορική πείρα του κόμματος αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος», ένα κόμμα «γνήσια πατριωτικό και διεθνιστικό, με κύρος στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα».

Το βασικό ζήτημα του συνεδρίου ήταν η καλύτερη οργάνωση της δουλειάς του κόμματος στα διάφορα επίπεδα της δομής του από τις οργανώσεις ώς τα καθοδηγητικά όργανα, η βελτίωση της ιδεολογικής και μορφωτικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα στελέχη των καθοδηγητικών οργάνων, ώστε να προωθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενότητα θεωρητικής δουλειάς, πολιτικής και μαζικής δράσης, η ανάδειξη νέων στελεχών, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η διεύρυνση της επιρροής του κόμματος στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Στο κείμενο της εισήγησης της Κ.Ε. προς το συνεδριακό σώμα, σε ό,τι αφορά την πορεία οικοδόμησης του κόμματος διαπιστώνονται δυσκολίες και ανασταλτικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν και με όσα προηγήθηκαν την προηγούμενη περίοδο των «έντονων πολιτικών εξελίξεων, πιέσεων και αυταπατών που καλλιεργήθηκαν πλατιά στις λαϊκές δυνάμεις σε συνδυασμό με την ηττοπάθεια και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας». Επισημαίνεται πως υπήρξαν «μικρά θετικά βήματα που έγιναν τόσο στην οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος όσο και στη βελτίωση της εργατικής του σύνθεσης, συνολικά στην κομματική οικοδόμηση σε εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις, νοσοκομεία», όμως «δεν αντιστοιχούν στη βαρύτητα που έχουν οι ανάγκες ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες υποχώρησής του και της πίεσης για ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης».


Με άλλα λόγια ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά για το κόμμα, σε μια εποχή που σημαδεύεται και από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που επιδρούν στην εργασία και τους τρόπους παραγωγής.

Κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση


Η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής παρουσιάζει και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ειδικότερα, σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος, την τελευταία τετραετία βελτιώθηκε η κοινωνική και ηλικιακή σύνθεσή, ενώ η συνολική μεταβολή της κομματικής δύναμης παρουσίασε οριακή αυξητική τάση (0,7%) αναπληρώνοντας τις απώλειες που υπήρξαν λόγω αποχωρήσεων επί διαφωνίας ή λόγω θανάτων. Στο κόμμα εισήλθαν μέλη από την κατηγορία των μισθωτών και των ανέργων (50,32% του συνόλου), από την ΚΝΕ (58,44%), κάτω των 40 χρόνων το 77,64%, γυναίκες το 40,74%.

Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, η κοινωνική σύνθεση του κόμματος «βελτιώθηκε αισθητά στους μισθωτούς και παραμένει στάσιμη σε αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, επιστήμονες, αγρότες»:
• Μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα 46,64% (αύξηση +5,03% στην 4ετία). Από αυτούς είναι σε βιομηχανικούς κλάδους 13,95% (+2%), σε κλάδους υπηρεσιών 31,26% (+1,9%), σε άλλους κλάδους 1,53% (+0,3%). Στο Δημόσιο δουλεύουν 10,61% (+1,89%).
• Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΒΕ, επιστήμονες) 10,75% (-0,35%).
• Απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία 4,55% (-0,45).
• Εκτός παραγωγής 38,06% (-4,29). Συνταξιούχοι 31,6% (-3,57%), φοιτητές 4,95% (-0,4%), νοικοκυρές 1,33% (-0,4%)
• Γυναίκες 34% (+2,4%).

Ως προς την ηλικιακή σύνθεση του κόμματος φαίνεται να υπάρχει σημαντική ηλικιακή ανανέωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Κ.Ε. προκύπτει ότι το 17% των μελών είναι ηλικίας 18 – 30 χρόνων, το 21,2% 31 – 40 χρόνων, το 11,5% 41 – 50 χρόνων, το 15,9% 51 – 60 χρόνων, το 17,7% 61 – 70 χρόνων και το 16,6% 71 χρόνων και πάνω.

Τα νέα όργανα


Τα 13 μέλη του Πολιτικού Γραφείου είναι οι: Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Θέμης Γκιώνης, Θεανώ Καπέτη, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος, Κύριλλος Παπασταύρου, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης, Λουίζα Ράζου, Νίκος Σοφιανός, Θοδωρής Χιώνης. Αποχωρούν οι Αβραμόπουλος και Δημουλάς και νέες είσοδοι είναι οι Γκιώνης και Καπέτη.
Η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 81 μέλη (με αλφαβητική σειρά): Κώστας Αβραμόπουλος, Πέτρος Αλέπης, Νίκος Αμπατιέλος, Λουκάς Αναστασόπουλος, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Διονύσης Αρβανιτάκης, Ελισαίος Βαγενάς, Σάββας Βασιλειάδης, Δημήτρης Βιτάλης, Μαρία Γαβαλά, Γιάννης Γκιόκας, Θέμης Γκιώνης, Δημήτρης Γόντικας, Βιβή Δάγκα, Ευθύμης Δημάκης, Βασίλης Δημόπουλος, Τηλέμαχος Δημουλάς, Κυριάκος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλύβας, Θεανώ Καπέτη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μανώλης Καραντούσας, Χρήστος Κατσώτης, Διονύσης Κλάδης, Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, Περικλής Κουρμούλης, Νίκος Κουτουμάνος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Κρητικός, Μαρία Λαμπρινού, Γρηγόρης Λιονής, Στέφανος Λουκάς, Ζήσης Λυμπερίδης, Μάκης Μακρής, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Πέτρος Μαρκομιχάλης, Ρίζος Μαρούδας, Βαγγέλης Μαρούπας, Νίκος Μαυροκέφαλος, Παναγιώτης Μεντρέκας, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Κώστας Μπασδέκης, Κώστας Μπάτσικας, Ελένη Μπέλλου, Δημήτρης Ξεκαλάκης, Γιώργος Παναγής, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, Κώστας Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μάκης Παπαδόπουλος, Αλέκα Παπαρήγα, Κύριλλος Παπασταύρου, Δημήτρης Παπατολίδης, Κώστας Παρασκευάς, Σωτήρης Παρίσης, Φάνης Παρρής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Πέρρος, Παναγιώτης Πολίτης, Γιάννης Πρωτούλης, Λουίζα Ράζου, Μανώλης Ραπανάκης, Νίκος Ρεμπάπης, Γιώργος Σιδέρης, Χριστίνα Σκαλούμπακα, Κώστας Σκολαρίκος, Νίκος Σοφιανός, Βάλσαμος Συρίγος, Γιώτα Ταβουλάρη, Γιάννης Τασιούλας, Γιώργος Τάτσης, Δημήτρης Τζαβάρας, Θανάσης Τζίμας, Νεκτάριος Τριάντης, Γιάννης Τσιούτρας, Γιώργος Χαρίτος, Θοδωρής Χιώνης, Θανάσης Χρηστίδης, Νίκος Χριστάνης.


Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου αποτελείται από επτά μέλη: Χρύσα Κακουλίδου, Νίκος Λάππας, Ελένη Μητικάρη, Τάσος Ναθαναηλίδης, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, Βαγγελιώ Πλατανιά, Αντώνης Ραλλάτος.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Κόκκινο σφυροκόπημα στον… «Χατζηθάφτη»

Κουτσούμπας για εργασιακό: Το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά

21ο Συνέδριο ΚΚΕ: Το κόμμα απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:57