search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:00
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναδώσει ώθηση στον εμβολιασμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
03.07.2021 07:00
kentro_athinas-new

Το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους νέους 18 με 25 χρονών, πέρα απ’ το ότι ξάφνιασε ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, έφερε και μια σειρά ερωτήματα και σενάρια γύρω από την πανδημία και την πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει κάλπες.


Πάνω απ’ όλα όμως ανέδειξε το κυβερνητικό πρόβλημα να επικοινωνήσει όπως πρέπει το θέμα των εμβολίων πείθοντας και τους πλέον επιφυλακτικούς ότι ο μοναδικός δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι ασφαλής.


Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν φαίνεται να πηγαίνει ιδιαίτερα καλά, καθώς μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 35% των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έφτανε το 70%.

Κόπηκε η… φόρα


Η αρχική εμβολιαστική «φόρα» των νέων έχει ανακοπεί θεαματικά, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση αν σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα – είναι η γενιά που θα βρεθεί στα μπαρ, στις συναυλίες και θα ταξιδέψει στα νησιά. Την ίδια στιγμή η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία δείχνει τάσεις κυριαρχίας και στη χώρα μας – μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού –, εμφανίζεται να χτυπάει και τις νεότερες ηλικίες.


Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 90.000 εμβολιασμοί την ημέρα αφορούν ραντεβού που είχαν κλειστεί από καιρό, από πολίτες που ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά δεν υπήρχαν εμβόλια και οι ημερομηνίες που δίνονταν ήταν για πολύ μετά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εμβόλια, αλλά δεν κλείνονται ραντεβού με τον ρυθμό που θα έκανε τη χώρα να αισιοδοξεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας, έστω κοντά στο 70% μέχρι τέλος Αυγούστου» παραδέχονται σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη. Φυσικά στο πρόγραμμα των εμβολιασμών σημαντικό θέμα υπάρχει και για τους άνω των 60, καθώς πλέον καταγράφεται μεγάλη στασιμότητα στη διαδικασία και ένα ποσοστό γύρω στο 35% μένει ανεμβολίαστο.

Προεκλογικό μέτρο;


Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να μιμηθεί χώρες όπως η Κίνα προκειμένου να πείσει τους νέους ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Η παροχή freedom pass σε 940.000 νέους, ως κίνητρο, έφερε ωστόσο μεγάλη γκρίνια μέσα και έξω από την κυβέρνηση, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι το περιβόητο μπόνους είναι ένα είδος «λαδώματος» της νεολαίας και μια λάθος προσέγγιση του ζητήματος.

Πολλοί μάλιστα συνέδεσαν το freedom pass και με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στη γενιά 18 έως 35. Έτσι η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μέτρο για τους νέους, ενώ οι συνεργάτες του γύρω από το οβάλ τραπέζι μίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη νέα γενιά, δημιούργησε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να καλοπιάσει τους 18+.


Συνέδεσαν μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα στην καραντίνα είχε ακολουθήσει έναν ιδιαίτερα αυταρχικό δρόμο προκειμένου να πείσει τη νεολαία ότι δεν θα έπρεπε να μετακινείται σε δημόσιους χώρους. Τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και σε άλλες περιοχές της Αθήνας φαίνεται ότι στοιχειώνουν ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου, αφού από εκεί και μετά υπήρξε μια άτυπη ανταρσία των πολιτών στα μέτρα του λοκντάουν.

Το ερώτημα


Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, αφού ήδη έχουμε φτάσει στον Ιούλιο, και αν θα υπάρξει ανταπόκριση από τους εικοσάρηδες σε αυτή τη διαδικασία. Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας φαίνεται να είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες, αφού όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσό της κάρτας αναμένεται να αναλωθεί στις μετακινήσεις των νέων στα νησιά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν πάντως για κίνηση εξαγοράς της ψήφου των νέων, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Εν τω μεταξύ τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων σε εστιατόρια και δημόσιους χώρους αναμένεται να φέρουν νέες τριβές ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση, αφού ήδη πολλοί επιχειρηματίες διαφωνούν με το να ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους πολίτες για την είσοδό τους στο εστιατόριο.

Μακεδονική σαλάτα

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει προς επικύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία οδηγεί πολλούς να σκέφτονται ότι τελικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εξακολουθεί να είναι πιθανό, παρά τις διαψεύσεις.


Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πολιτικοί παρατηρητές οι οποίοι ερμηνεύουν τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και ιδιαίτερα την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πυροδοτήσει τις εσωκομματικές τριβές μέσα στο κόμμα του υλοποιώντας τη δέσμευσή του για επικύρωση των τριών συμφωνιών.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρόφαση την ιστορία με τον Ζόραν Ζάεφ και τα όσα είπε για την «εθνική ομάδα της Μακεδονίας» προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί, αφού ο Μητσοτάκης, στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας πριν από δύο μήνες, του είχε υποσχεθεί ότι στο τέλος Ιουλίου θα περνούσε τα μνημόνια από τη Βουλή.

Στην πραγματικότητα όμως ο πρωθυπουργός δεν σκόπευε ποτέ να φέρει μέσα στο καλοκαίρι τις διμερείς συμφωνίες στη Βουλή αφού ξέρει πολύ καλά ότι το θέμα αυτό θα πυροδοτούσε πολύ σοβαρά θέματα μέσα στη Ν.Δ., τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος θέλει ηρεμία μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ιδιαίτερα αν αποφασίσει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο.


Μάλιστα το ότι δεν επρόκειτο να φέρει τις συμφωνίες το αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Άθελά του τόνισε ότι τα τρία μνημόνια με τη γειτονική χώρα «δεν είναι στην προτεραιοποίηση που του έχουν δώσει»: μια προτεραιοποίηση που είχε δοθεί από το Μαξίμου στη Βουλή πριν από τον αγώνα Ολλανδίας – Βόρειας Μακεδονίας στο Euro. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν άκουσε ούτε τη συγγνώμη που ζήτησε ο Ζάεφ – προφανώς προσχηματικά και αυτός – προκειμένου να κατευνάσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.


Πάντως με κάτι τέτοια τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια την έχει χαρακτηρίσει ιστορική.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα βγάλετε πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εμβολιασμός πάση θυσία – Αλαλούμ και εκνευρισμός με τα μέτρα για μάσκες και εστίαση

Κορωνοϊός: Επιτάχυνση της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:00