search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:16
MENU CLOSE

Εμβολιασμός πάση θυσία – Αλαλούμ και εκνευρισμός με τα μέτρα για μάσκες και εστίαση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2184
1-7-2021
02.07.2021 07:00
emvoliasmos-new

Όλο και πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται απ’ όλο τον πλανήτη για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς, όπως γλαφυρά περιέγραψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:
«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1, δηλαδή 10 μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις και οι τέσσερις μόλυναν δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο 1 μόλυνε 6 και οι 6 μόλυναν 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο 1 μολύνει 9 και οι 9 μολύνουν 81».


Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ποικιλοτρόπως ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια προσφυγής σε οριζόντια μέτρα αποτροπής της διάδοσης του ιού (ολική καραντίνα), παρά μόνο σε τυχόν τοπικά λοκντάουν σε περιπτώσεις εξάρσεων. Άλλωστε, εφόσον οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν με θάνατο ή βαριά Covid-19 ούτε από την τρέχουσα μετάλλαξη Δέλτα, η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι οι απαγορεύσεις, αλλά η επέκταση του εμβολιασμού.

Ο άπιαστος στόχος


Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, που δεν είναι και λίγα.
● Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μείνει πολύ πίσω. Αντί για 70% πλήρως εμβολιασμένων που υποσχόταν η κυβέρνηση για το τέλος Ιουνίου, είμαστε μόλις στο 35%, συν άλλο 11% με πρώτη δόση.
● Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι 1% ημερησίως, άρα οι υπολογισμοί λένε ότι το 70% ίσως επιτευχθεί στο τέλος Αυγούστου, όταν θα ξεφουσκώνει η τουριστική περίοδος.
● Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός, πράγμα εντελώς αμφίβολο, δεδομένου ότι έρχονται τα «μπάνια του λαού».
● Επιπλέον οι σιωπηροί υπολογισμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχει ένα συμπαγές 35% έως 40% απρόθυμων να εμβολιαστούν (περιλαμβάνει αρνητές, δύσπιστους, διατεθειμένους να εμβολιαστούν μεν, αλλά όσο αργότερα μπορούν, παππούδες και γιαγιάδες πρακτικά εγκαταλελειμμένους ή άλλα περιθωριοποιημένα και αδύναμα άτομα που δεν έχουν κανέναν να φροντίσει γι’ αυτούς).
● Συνεπώς το 70% μοιάζει άπιαστο αυτή την ώρα.
● Ακόμη όμως και αν επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος, η ανοσία της αγέλης δεν θα είχε επιτευχθεί καθώς το στέλεχος Δέλτα, λόγω της μεταδοτικότητάς του, όχι μόνο θα κυριαρχήσει (στην Ελλάδα και παγκοσμίως) το επόμενο δίμηνο, αλλά θα «απαιτήσει» τείχος ανοσίας πάνω από το 80%. Αυτό το ποσοστό εμβολιασμού φαίνεται εντελώς απίθανο αυτή την ώρα.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί για την κυβέρνηση η βιαστική απόφαση για μη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους, ώστε να δοθεί μια αίσθηση άνεσης στους υποψήφιους Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, την ώρα όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι.


Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά να δέχεται χωρίς τεστ όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε. (ρωσικά και κινεζικά κυρίως), αλλά η κατσάδα στη σύνοδο κορυφής από Γερμανία και Γαλλία προς τις χώρες που υιοθετούν τέτοια μέτρα επανέφερε τα τεστ.

Δύο αγωνίες


Για να τα βάλουμε σε μια σειρά, η κυβέρνηση έχει δύο μεγάλες αγωνίες:
● Η μία αφορά τα τουριστικά έσοδα. Τα τεράστια προβλήματα στην προσέλκυση ξένων τουριστών εξακολουθούν να υπάρχουν και, ακόμη κι αν εκτιναχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, θα λείψει από την αγορά η εισροή χρήματος από τους μεγάλους διεθνείς πελάτες μας. Η εσωτερική ανακύκλωση του χρήματος λίγες τρύπες θα βουλώσει.
● Η άλλη αφορά τη δυνατότητα να προληφθεί μια έκρηξη μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη ανησυχία, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Όλα στηρίζονται στην ελπίδα ότι θα έχουμε ξένες αφίξεις έστω και με καθυστέρηση ή ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα κινηθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών. Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει το φθινόπωρο.


Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ανησυχία όμως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ωθήσει προς τον εμβολιασμό όσο περισσότερους μπορεί. Εξ ου και η προσπάθεια να δελεάσει τις ηλικίες 18-25 με τη δωροεπιταγή των 150 ευρώ. Ένα ποσόν το οποίο μια χαρά θα έρθει σε όσους ήταν ήδη αποφασισμένοι να εμβολιαστούν ή το έχουν ήδη πράξει, αλλά αδύναμο να πείσει όσους δεν επρόκειτο να το κάνουν.


Όσο για τη συζήτηση περί «εξαγοράς των νέων» με τα 150 ευρώ, ούτε το ποσόν είναι ικανό να μεταπείσει τους αποφασισμένους ούτε οι νέοι είναι τόσο φτηνιάρηδες ή ηλίθιοι για να εξαγοραστούν – πόσο μάλλον να πουλήσουν την… ψήφο τους στον Μητσοτάκη ή σε όποιον άλλο. Όποιος το πιστεύει – κυβέρνηση ή αντιπολίτευση – είναι μακριά νυχτωμένος.

Μεγαλειώδης ανοησία

Το άλλο μέτρο των ημερών που έχει προκαλέσει μεγάλη φασαρία είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στους μαγαζάτορες της εστίασης την ευθύνη των ελέγχων για το ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι, ώστε να έχει πρόσβαση στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων τους. Ειλικρινά είναι να απορείς για το ποιος είχε την ιδέα, μια από τις πιο αποτυχημένες που είχε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.


Μέτρο ανεφάρμοστο, που μετατρέπει τους καταστηματάρχες σε υγειονομικούς επιτηρητές, ελεγκτές προσωπικών δεδομένων και χωροφύλακες και τους υποχρεώνει να πλακώνονται (ακόμη και στο ξύλο!) με τους πελάτες τους. Το ότι μάλιστα αυτό συμβαίνει με μόλις 35% πλήρως εμβολιασμένους αποτελεί εκ μέρους της κυβέρνησης εξώθηση των επιχειρηματιών της εστίασης σε οικονομική αυτοκτονία.
Μακράν η πιο αποτυχημένη ιδέα που θα μπορούσαν να έχουν…

Διαβάστε επίσης:

Πάνος Κιάμος: Μπουζούκια… covid free – Η ανακοίνωση και οι αντιδράσεις (video)

Εισήγηση Επιτροπής: «Στοπ» στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων από νομό σε νομό – Μόνο με αρνητικό τεστ

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε εφαρμογή από σήμερα – Πώς θα λειτουργεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:16