search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:16
MENU CLOSE

Freedom Pass: Πώς θα πάρουν το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ οι νέοι 18-25 ετών που κάνουν το εμβόλιο

08.07.2021 19:58
kovid-new-0121 (7)

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η καταβολή των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται, περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διατάξεις της τροπολογίας αφορούν τη λειτουργία επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο διάστημα συνεχιστεί η πανδημία. 
 
Η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 που βεβαιώνει τον εμβολιασμό του χρήστη του, θεσπίζει την καταβολή του voucher των 150 ευρώ (“freedom pass”) σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του (ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση) και ορίζεται πως το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από τουριστικές, πολιτιστικές ή μεταφορικές επιχειρήσεις.

Κάθε δικαιούχος θα συνδέεται στην στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet και θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού σ’ αυτή. Παράλληλα θα συμπληρώνει το ΑΜΚΑ, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και κινητό τηλέφωνο). Η διαδικασία αίτησης θα μπορεί να γίνεται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η αίτηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα διαβιβάζονται αποκλειστικά στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, το e-mail και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που είναι απαραίτητα για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Η κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021, οπότε και θα απενεργοποιείται. Ακόμα και αν υπάρχει υπόλοιπο, ο δικαιούχος, δεν θα μπορεί να το αναζητήσει.

Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα άρθρα για την ψηφιακή έκδοση απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων (π.χ. για χρήση σε κολυμβητήριο, γυμναστήριο κ.ο.κ) αλλά και την εφαρμογή «myHealth» για την διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών των πολιτών. Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για την παράταση της χρήσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Διαβάστε επίσης:

Παυλάκης: Τα κρούσματα σχεδόν θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, αν μείνουν έτσι τα πράγματα

Πανελλήνιες 2021: Επίσημα στις 9 Ιουλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Καιρός σήμερα: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Πού αναμένονται καταιγίδες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15