search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:00
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Έρχεται πισωγύρισμα στα μέτρα – Οι νέοι περιορισμοί που θα εισηγηθεί η επιτροπή (Video)

08.07.2021 10:41
syntagma_new

Υπό την βαριά σκιά της μετάλλαξης Δέλτα που πλανάται πάνω από την χώρα και την απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών.

Το γεγονός ότι, μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες, όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, κάνει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων επιτακτική.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη, το πρωί της Πέμπτης ότι «τα κρούσματα σχεδόν θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, αν μείνουν έτσι τα πράγματα».

Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτήν τη σοβαρή «διάγνωση» οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθούν κατά τη σημερινή τους τακτική συνεδρίαση μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση σε πρώτη φάση της κατάστασης, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει όπως πάντα στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα που εξετάζει η Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα βασιστεί στα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης που διαμόρφωσε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων.

Σύμφωνα με αυτήν, η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι ήπια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με την Αττική και την Κρήτη να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Επίσης, ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφεται σε νησιά, όπως η Μύκονος.

Όπως προκύπτει, οι ειδικοί αποφάσισαν να μην «χρωματίσουν» κάποια συγκεκριμένη περιοχή στο «κόκκινο».

Κάτι που αυτόματα θα σήμαινε την επιβολή αυστηρών μέτρων όπως η απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα, η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς αναπαραγωγή μουσικής, η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, εμποροπανήγυρεις, live πάρτι, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων.

Όλα δείχνουν ότι τα μέλη της Επιτροπής θα επικεντρωθούν σε ένα πιο ήπιο πλέγμα μέτρων το οποίο όμως, αν εφαρμοστεί, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ανακόψει την εκθετική πορεία της επιδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Επίσης, οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο (testing), ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά.

Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Ραφήνα: Δεκάδες κρούσματα σε πλοίο από την Ίο (Video/Photos)

Καιρός σήμερα: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία – Πού αναμένονται καταιγίδες (Videos)

Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο – Εντολή προληπτικής εκκένωσης οικισμού (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:56