search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:15
MENU CLOSE

Βιβλία που σκέφτονται, αναγνώστες που μαθαίνουν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2185
8-7-2021
12.07.2021 07:00
vivlio_new

Παναγιώτης Δημουλέας – Γιάννης Πριόβολος

Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις

Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άξονα, 1941-1945

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 186

Πέραν του ενδιαφέροντος που έχουν αυτά καθ’ αυτά τα στοιχεία που καταγράφουν την ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών στα φασιστικά και στα ναζιστικά στρατόπεδα (1941-1945), ταυτόχρονα, έμμεσα, φωτίζουν και πλευρές της ελληνικής ιστορίας, όπως εκείνες που αφορούν την εμπλοκή του σώματος των αξιωματικών στην πολιτική ζωή της χώρας προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, με ολέθρια κατάληξη την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας το 1967. Στο βιβλίο επισημαίνεται και καταγράφεται η εκ του παραπάνω λόγου σφοδρή σύγκρουση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταξύ δύο μερίδων αξιωματικών, των λεγόμενων «εθνικοφρόνων» και των κατ’ αυτούς «προδοτών» εαμιζόντων συναδέλφων τους. Επίσης, επιλέχθηκε και εξιστορείται ξεχωριστά η ομηρία και η δράση ενός αξιωματικού, του ταγματάρχη Βασίλη Μερκουρίου, καθώς στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται η ταραχώδης πορεία του σώματος των αξιωματικών από τον Εθνικό Διχασμό (1916 – 1919) έως τον Εμφύλιο (1946 – 1949).

Βάλτερ Μπένγιαμιν

Ημερολόγιο Μόσχας

Μετάφραση: Έμη Βαϊκούση

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 268

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν βρέθηκε στη Μόσχα για ένα δίμηνο, μεταξύ 1926 και 1927. Η καταγραφή του συγκεκριμένου ταξιδιού καταλαμβάνει περίοπτη θέση στα κείμενά του, εξαιτίας της ειλικρινούς και άτεγκτης πάλης που είχε ο Γερμανοεβραίος στοχαστής τόσο με τα κίνητρα όσο και με τη συνείδησή του. Φαίνεται ότι ο αρχικός λόγος εκείνου του ταξιδιού ήταν η Άσια Λάτσις, μια Λετονή που είχε αναδειχθεί σε σημαντική επιρροή για τον ίδιο, συναισθηματική και πνευματική. Το ημερολόγιο του Μπένγιαμιν είναι, αφενός, η αποτύπωση μιας δύσκολης ερωτικής σχέσης, όπου το αντικείμενο του πόθου είναι άπιαστο και μάλλον άπονο. Αφετέρου, είναι η ιστορία ενός αποτυχημένου ειδυλλίου με την Επανάσταση. Διότι ο Μπένγιαμιν μετέβη στη Ρωσία όχι μόνο για να αποκτήσει μια εικόνα της σοβιετικής κοινωνίας από πρώτο χέρι, αλλά και για να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με το αν θα γινόταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όμως το «Ημερολόγιο Μόσχας» συνιστά κάτι παραπάνω από μια μαρτυρία για την ιδεολογική αμφιθυμία, τη διλημματική συνθήκη που βιώνει ένας διανοούμενος. Η αισθητική του αξία είναι επίσης μεγάλη. Γιατί ο Μπένγιαμιν αποδεικνύεται εδώ ένας από τους πιο διεισδυτικούς φυσιογνωμιστές της Μόσχας κατά τον εικοστό αιώνα, φιλοτεχνώντας ένα αλησμόνητο χειμερινό πορτρέτο της πόλης.

Dan Morain

Με τον τρόπο της Καμάλα

Η ζωή και η πορεία της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελ.: 400

Ο έμπειρος δημοσιογράφος Νταν Μοραίν μάς δίνει την πρώτη εις βάθος βιογραφία της μοναδικής αυτής γυναίκας. Μέσα απ’ αυτή, θα γνωρίσετε την περιφερειακή εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο που εισήγαγε καινοτομίες για την καταπολέμηση της αποχής των παιδιών από το σχολείο και την προστασία των εργατριών του σεξ και έφτασε να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα γενική εισαγγελέας στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Την εικοσιεννιάχρονη Κάμαλα, που σχετίστηκε με τον – κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερό της – πρόεδρο της Βουλής της Καλιφόρνιας, σε μια σχέση που μπορεί να της άνοιξε πόρτες, όμως η ίδια αργότερα θα τη χαρακτήριζε «θηλιά στον λαιμό» της. Τη ριψοκίνδυνη Χάρις, που ύστερα από μόλις πέντε χρόνια ως γενική εισαγγελέας πήρε την τολμηρή απόφαση να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά και στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ακόμα η υποψηφιότητά του για την Προεδρία έδειχνε να μην έχει καμία τύχη. Θα γνωρίσετε τέλος τη Χάρις που καταφέρνει να επανακάμψει με τρόπο μοναδικό, αφού παρά την αποτυχία της καμπάνιας της για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές, πέτυχε να κερδίσει την πολύτιμη υποψηφιότητα της αντιπροέδρου δίπλα στον Τζο Μπάιντεν.

Ratrick Radden Keefe

Μην πεις λέξη

Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία

Η κρυφή ιστορία του IRA

Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 526

Τον Δεκέμβριο του 1972 μασκοφόροι εισβολείς αρπάζουν από το σπίτι της στο Μπέλφαστ την Τζιν Μακόνβιλ, μια μητέρα δέκα παιδιών. Τα παιδιά της δεν την ξανάδαν ποτέ. Η απαγωγή της ήταν ένα από τα πλέον περιβόητα επεισόδια της άγριας διαμάχης που είναι γνωστή ως «Οι Ταραχές». Όλη η γειτονιά ήξερε ότι υπεύθυνος ήταν ο IRA, όμως κανείς δεν μιλούσε. Το 2003 ανθρώπινα οστά ανακαλύφθηκαν σε μια παραλία. Τα παιδιά της Μακόνβιλ κατάλαβαν ότι ήταν η μητέρα τους όταν τους είπαν πως στο φόρεμα ήταν γαντζωμένη μια μπλε παραμάνα – με τόσα παιδιά, την είχε πάντα πρόχειρη για πάνες και σχισμένα ρούχα.

Με τον ρυθμό ενός θρίλερ και με περίτεχνη αλλά καλογραμμένη δομή, η έρευνα σε βάθος του Patrick Radden Keefe αποκαλύπτει τον τρόμο, την απώλεια και τη σπαρακτική ματαιότητα ενός ανταρτοπόλεμου, οι συνέπειες του οποίου δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Από τους ακραίους τρομοκράτες του IRA, όπως η Ντολόρς Πράις, η οποία από νεαρή ηλικία έβαζε βόμβες στο Λονδίνο, τα κατασκοπικά παιχνίδια και τα βρόμικα κόλπα του Βρετανικού Στρατού, μέχρι τον Τζέρι Άνταμς, που διαπραγματεύτηκε την ειρήνη αλλά πρόδωσε τους σκληροπυρηνικούς συντρόφους του, το «Μην πεις λέξη» παρουσιάζει έναν κόσμο πάθους, εκδίκησης και οδύνης.

Διαβάστε επίσης:

«Μάχες λοιμωξιολόγων»: Ποιος φταίει για το 4ο κύμα;

ΚΚΕ: Στο στόχαστρο η κυβέρνηση για εκπαίδευση, ασφάλιση και πανδημία

Φώφη Γεννηματά: Σκληρή κριτική σε Μητσοτάκη για τα δύο χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:15