search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:19
MENU CLOSE

Καλοκαίρι: Ποιοι …εχθροί παραμονεύουν και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε (Photos)

13.07.2021 07:00
summer new

To καλοκαίρι είναι εποχή που όλοι χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε. Ωστόσο δεν είναι και λίγοι οι εχθροί που …πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο.  Topontiki.gr κατέγραψε τους κινδύνους που μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές και τους τρόπους για να τους αντιμετωπίσουμε.

Εγκαύματα από τον ήλιο

Εχει τύχει σε αρκετούς από εμάς.  Να απολαύσουμε ένα από τα πρώτα μας μπάνια στη θάλασσα και να υποφέρουμε για μέρες μετά γιατί δεν εχουμε χρησιμοποιήσει αντιηλιακό. Το έγκαυμα από τον ήλιο είναι επώδυνο. Ο πόνος είναι έντονος και ιδιαίτερα ενοχλητικός.

Πώς θα κάνουμε το έγκαυμα να φύγει γρήγορα; Διαβάζουμε στο iatronet

*Με κρύο νερό πάνω στην περιοχή που έχει καεί, θα καταφέρουμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο άμεσα. Μια ενυδατική κρέμα μπορεί να κλειδώσει υγρασία στο δέρμα και να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

ρησιμοποιούμε προϊόντα με αλόη, που μπορεί να ανακουφίσει το καμένο, ευαίσθητο δέρμα όσο θεραπεύεται. Αλλά προσοχή στα προϊόντα με έντονα αρώματα, που μπορούν να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

*Πίνουμε πολύ νερό, επειδή η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται εσωτερικά και εξωτερικά.

*Αν το δέρμα μας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, το αφήνουμε όπως είναι. Δεν το τραβάμε, επειδή θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο κακό και θα αυξήσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

*Φοράμε προστατευτικά ρούχα όταν βγαίνουμε έξω, και φροντίζουμε οι καμένες περιοχές να είναι καλυμμένες.

*Αν ο πόνος είναι έντονος, τότε ένα απλό μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο μπορεί να μας βοηθήσει.

*Αν αισθάνεστε παράλληλα πονοκέφαλο, ναυτία, πυρετό ή ρίγος, τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν γιατρό.

*Πρέπει να κάνετε υπομονή, καθώς το δέρμα σας θα επανέλθει σταδιακά. Το μέσο κάψιμο μπορεί να διαρκέσει από τρεις ημέρες, μέχρι και περισσότερο από μία εβδομάδα, ανάλογα με την σφοδρότητά του.

Τι είναι η ηλίαση;

Η ηλίαση αποτελεί τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας. Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (θερμική ακτινοβολία), η οποία, πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει και σε θερμική εξάντληση

Συνήθως, παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω αδυναμίας ρύθμισής της,  με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του οργανισμού.

Φυσιολογικά το σώμα έχει ορισμένους μηχανισμούς τους οποίους κινητοποιεί για να αντισταθμίσει την αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος και να αποφύγει την αύξηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων, την αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και την έντονη εφίδρωση. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το σώμα να δροσιστεί και να αποβάλλει γρήγορα θερμότητα, διατηρώντας έτσι τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος περίπου στους 36,6°C.

Στην περίπτωση της ηλίασης λόγω μεγάλης και παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία, το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία.

Ο ιδρώτας, που φυσιολογικά δροσίζει το σώμα, λόγω της μεγάλης υγρασίας, αδυνατεί να εξατμιστεί και έτσι το σώμα πλέον δεν μπορεί να δροσιστεί. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και να δημιουργείται πονοκέφαλος και πυρετός και μια σειρά από άλλα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης;

Τα συμπτώματα της ηλίασης, ανάλογα τη βαρύτητα της ηλίασης, μπορούν να διαρκέσουν έως 2 ημέρες. Όμως, ο οργανισμός είναι πιθανό να συνέλθει από την ηλίαση από 2 μήνες έως 1 χρόνο [1]. Τα συμπτώματα, που οφείλονται στην αδυναμία λειτουργίας των θερμορυθμιστικών μηχανισμών του σώματος, είναι:

Πυρετός, δέκατα και πονοκέφαλος, ξηρό δέρμα, ταχυκαρδία, ναυτία, εμετός.

Σε ακραίες περιπτώσεις και εφόσον δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ηλίαση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, προκαλώντας βλάβες στο νευρικό σύστημα και σε ζωτικές λειτουργίες. Ακραία συμπτώματα σοβαρής ηλίασης αποτελούν σύγχυση, σπασμοί, νευρικότητα, ναυτία, σύγχυση ομιλίας και αντίληψης, ψευδαισθήσεις, απώλεια συνείδησης και ζάλη

Θανάσιμος εχθρός τα κουνούπια


Αρχικά, πόσο χρόνο διαρκεί το τσίμπημα ενός κουνουπιού;

Το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του τσιμπήματος και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που τσίμπησε το κουνούπι.

ο ξύσιμο του τσιμπήματος μπορεί μάλιστα να αυξήσει τον χρόνο που διαρκεί το τσίμπημα!

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι η προετοιμασία και η πρόληψη. Φρόντισε να χρησιμοποιείς κάποιο εντομοαπωθητικό εάν πρόκειται να πας σε μέρη που ξέρεις ότι θα υπάρχουν κουνούπια

Ακόμα, αν περιορίσεις ή αποφύγεις εντελώς την έκθεση σε συγκεκριμένα πράγματα, μπορεί να καταφέρεις να μειώσεις τις πιθανότητες να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι.
Ακολουθεί μία λίστα με πράγματα που είναι γνωστό ότι προσελκύουν τα κουνούπια:  Ιδρώτας, φως, ζέστη, γαλακτικό οξύ (παράγεται στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης), διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μία μεγαλύτερη πιθανότητα να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι. Και επειδή ένα κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται πολύ δελεαστικό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί στην τσάντα σου ένα μικρό μπουκαλάκι με εντομοαπωθητικό ή ένα after bite για ανακούφιση.

Το τσίμπημα της τσούχτρας

Ολοι έχουμε συναντηθείστις θάλασσες με μία τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν έως και τα 5 μέτρα) και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο. 

Πρόκειται για μια επώδυνη εμπειρία, αλλά αν γνωρίζετε τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνετε εγκαίρως, τότε δεν θα υποφέρετε για πολύ. 

Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι συνήθως απρόσμενο αφού κατά κανόνα συμβαίνει καθώς κολυμπάμε στην θάλασσα, ενώ κ το διάφανο ή πολύ ανοιχτό χρώμα που έχουν συνήθως οι τσούχτρες καθιστά δύσκολο το να τις δούμε εγκαίρως και να αποφύγουμε τν επαφή μαζί τους.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

Βγείτε αμέσως από το νερό

-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. 

-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.

Τέλος υπάρχουν και άλλα θαλάσσια πλάσματα που μπορεί να μας …δυσκολέψουν στις διακοπές μας.

Αχινοί-αστερίες (εχινοδέρματα). Το γνωστό πάτημα του αχινού. Θεραπευτικά συστήνεται εμβύθυνση του τραυματισμένου μέλους σε ζεστό νερό και απομάκρυνση των ακίδων με ξύδι ή ακόμα και με μια τσιμπίδα.

Δηλητηριώδη κεντρίσματα ψαριών (σκορπίνα, πετρόψαρο, γατόψαρο). Η θεραπεία συνίσταται σε εμβύθυνση του τραύματος σε ζεστό νερό, πλύσεις με αλατόνερο, ισχυρά αναλγητικά και αντιβιοτικά.

 Θαλάσσιο φίδι (από τα πιο επικίνδυνα ζώα της θάλασσας). Σπάνιο στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν γνωρίζει κανείς, Η αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή πιεστικού επιδέσμου πάνω από το σημείο του δήγματος, ακινητοποίηση του άκρου και άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση

Σαλάχι. Ο τραυματισμός προέρχεται από κέντρισμα με την ουρά του. Συστήνεται εμβύθυνση του τραυματισμένου μέλους σε ζεστό νερό και άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.

Σμέρνα ή μύραινα. Το δήγμα προκαλείται από τα αιχμηρά και πολυάριθμα δόντια της.

Αναγκαία η προσπάθεια για έλεγχο της αιμορραγίας και άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο εάν η αιμορραγάι δεν σταματάει.

Διαβάστε επίσης

Αγαπημένες ελληνικές ταινίες που σήμερα θα είχαν «κοπεί» από τον… τίτλο! (Videos)

ΚΙΝΑΛ: Οι δημοσκοπήσεις και οι συμμαχίες πριν τις εσωκομματικές εκλογές – Η μάχη των υποψηφίων

Πότε το θερμόμετρο λέει… ψέματα. Τι είναι η αισθητή θερμοκρασία και πόσο διαφέρει απο αυτη που δείχνει ο υδράργυρος (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:14