search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Εστίαση: Τι αλλάζει από την Παρασκευή – Όλα τα νέα μέτρα (Video)

15.07.2021 21:52
estiasi-new (3)

Με νέους κανόνες και μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή όλοι οι ανοικτοί και κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Για αρχή, στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες, εκτός από τη μάσκα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού. Η πράσινη ένδειξη επιβεβαιώνει τα στοιχεία, και η κόκκινη ότι το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.

Αναφορικά με τους κλειστούς χώρους, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες, για να υποδεχθούν μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να λειτουργήσουν και με ανεμβολίαστους, αλλά με τους πελάτες να ειναι μόνο καθήμενοι και να τηρούν αποστάσεις.

Επιπλέον, τα καταστήματα εστίασης από 16 Αυγούστου πέρα από την ειδική σήμανση «Χώρος Covid Free» ότι οι εσωτερικό χώροι είναι μόνο για εμβολιασμένους θα μπορούν να έχουν άλλο ένα σήμα ενημερώνοντας τους πελάτες ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί.

Τι ισχύει για WC και POS

Οι πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να μπουν εντός των καταστημάτων εστίασης, είτε για να πληρώσουν, είτε για να παραγγείλουν, είτε για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Ωστόσο, θα πρέπει να φορούν μάσκα, διαφορετικά σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

Kαφετέριες και εστιατόρια στα εμπορικά κέντρα

Ό,τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες.

Τα καταστήματα εστίασης εντός των εμπορικών κέντρων θεωρούνται κλειστοί χώροι, άρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Για τα roof garden ακολουθoύνται οι κανόνες που ισχύουν στα ξενοδοχεία, ενώ στις ταράτσες η μάσκα είναι υποχρεωτική στο ανέβασμα και το κατέβασμα των ορόφων.

Είσοδος με app

Με την εφαρμογή Covid Free GR» ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος θα μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα τρία σήματα

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει πλέον να εφοδιαστούν με τρία σήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μαγαζιά. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR» που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα τρία νέα σήματα που θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και θα αφορούν τους κλειστούς χώρους είναι τα εξής:

«Χώρος Covid Free»: Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Μεικτός χώρος»: Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό»: Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα σήματα για το διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όλα τα μέτρα και οι κυρώσεις – Τι θα ισχύσει στην εστίαση (Video)

Covid Free GR: Αυτή είναι η εφαρμογή για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, πώς λειτουργεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:15