search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:20
MENU CLOSE

Λεπτή «κόκκινη» γραμμή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2186
15-7-2021
16.07.2021 07:00
kosmos_ermou-new

Αν και καλοκαίρι, πάνω σε λεπτό πάγο κινείται η κυβέρνηση στο ζήτημα των εμβολιασμών καθώς το 4ο πανδημικό κύμα μοιάζει να χτυπάει και τη χώρα μας. Με την τηλεοπτική παρουσία του, στις αρχές της εβδομάδας, μπροστά στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανώς προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας έναντι όσων διστάζουν να εμβολιαστούν ή ανήκουν στην κατηγορία των αντιεμβολιαστών.


Ωστόσο, από τις ανακοινώσεις των υπουργών που εξειδίκευσαν τα μέτρα τα οποία περιέγραψε σε πιο αδρές γραμμές ο πρωθυπουργός, έγινε εμφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί εντός των ορίων που θέτει η γενικότερη ευρωπαϊκή πρακτική για τους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα να μην τραβήξει το σχοινί σε βαθμό τέτοιο που να προκαλέσει επιπλέον αντιδράσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά να μεταθέσει τις ευθύνες ελέγχου της κατάστασης στους πολίτες και, ειδικότερα, στους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης, βάζοντάς τους ουσιαστικά να κάνουν τον «τροχονόμο» μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών. «Ο καθένας από εμάς πρέπει πλέον ν’ αναλάβει και την ευθύνη του από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε (ΣΚΑΪ) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Η σκληρή γραμμή που μοιάζει να ακολουθεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ακόμα δεν δείχνει να παράγει αποτελέσματα – η αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμούς δεν είναι όσο μεγάλη αναμενόταν – ενώ το βέβαιο είναι ότι όταν έρθει η ώρα για την εφαρμογή των μέτρων ίσως οι σχεδιαστές τους να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή στην οποία οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό τσουνάμι κρουσμάτων, κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα. Κρούσματα, τα οποία νομοτελειακά θα φέρουν νέες πιέσεις στο, ήδη στα όρια του, Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θερινός στόχος…


Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, περιγράφοντας τον (ποσοτικό) στόχο της κυβέρνησης που κυνηγάει να πιάσει δήλωσε πως «δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η “Επιχείρηση Ελευθερία” απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας».


Κινούμενος πάντα στα στενά όρια της ευρωπαϊκής πρακτικής, μέχρι σήμερα, στο ζήτημα των εμβολιασμών, ο Μητσοτάκης ανέφερε «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες». Τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις», ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη δέσμη των τεσσάρων μέτρων για το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης πλέον «καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά». Ενώ είπε πως «από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την απόφαση αυτή χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις ένοπλες δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι». Και πως «από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε (Alpha) πως σχολεία και πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά από τον Σεπτέμβριο. «Από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης κ.ο.κ. Έχουμε το όπλο του εμβολίου, όμως θέλουμε ακόμα δρόμο για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας» δήλωσε η Κεραμέως.


Ερωτώμενη αν υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν στο σύστημα υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι εκπαιδευτικοί, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως «τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ανταπόκριση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα πάντως με την Κεραμέως και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται» στην περίπτωση εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί. Πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές» συμπλήρωσε η Κεραμέως.

…και κακοφωνίες


Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι κάποιος «τράβηξε το αυτί» της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία εξέφρασε μαξιμαλιστικές απόψεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Και αυτό γιατί σε τηλεοπτική της παρουσία (Ooen) η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια».

Η αναφορά αυτή «έβαλε φωτιά στα τόπια» σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς έχει φουντώσει η συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Μετά την αναστάτωση, εντός και εκτός της κυβέρνησης, που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η Μιχαηλίδου σε δήλωσή της έκανε λόγο για λάθος διατύπωση.
«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές – μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση» σημείωσε στη δήλωσή της η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Πριν ανακρούσει πρύμναν η Μιχαηλίδου, αξίζει να σημειωθεί, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις παρά μόνο θα ισχύει η άδεια άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους.


Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι άλλο ένα δείγμα της κακοφωνίας που επικρατεί εντός της κυβέρνησης για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Αλλά και της δυσκολίας που το όλο εγχείρημα ενέχει, ιδίως εάν επαληθευτεί η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι υπάρχει και βουλευτής της Ν.Δ. που παραμένει ανεμβολίαστος επικαλούμενος μάλιστα τον… πνευματικό του.

Κυβερνητικά “πυρά”


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φάνηκε να ενοχλείται από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των εμβολιασμών αλλά φάνηκε να απορρίπτει την αναλογία «καρότου και μαστιγίου» που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να πείσει τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Διά της εκπροσώπου Τύπου Αριστοτελίας Πελώνη, η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «το πρωί μιλά για “βούρδουλες” και “τιμωρία” και το απόγευμα κάνει έκκληση υπέρ της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού, ενώ επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για διχασμό». Τον κάλεσε μάλιστα να απαντήσει εάν «είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή όχι; Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους ή όχι»;


Για την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Πελώνη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα «τι εννοεί όταν κάνει έκκληση στους πολίτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής και της υγείας στα χέρια τους; Ότι είναι πλέον ζήτημα ατομικής ευθύνης, την επίκληση της οποίας κατήγγειλε από την αρχή της πανδημίας; Ας τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Εκτός αν προηγουμένως πρέπει να ρωτήσει τον κ. Πολάκη».


Και κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας πως «όσο για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν».

Ο μεγάλος φόβος

Τη στιγμή πάντως που αμηχανία προκαλεί και η στάση της Εκκλησίας έναντι του ζητήματος των εμβολιασμών, καθώς από τη μια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έψεξε όσους ιεράρχες εκπέμπουν αντιεμβολιαστικά μηνύματα αλλά από την άλλη δεν φάνηκε διατεθειμένη να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών μετά τη συνάντηση που είχε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της σε δυο μέτωπα.


Αυτό της πανδημίας και αυτό του τουρισμού, και συνεπακόλουθα της οικονομίας, τα οποία για την ώρα μοιάζουν να κινούνται παράλληλα και η ελπίδα είναι να μην υπάρξει σημείο τομής τους. Η βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι κατά πόσο η εξέλιξη του νέου πανδημικού κύματος θα επηρεάσει τις τουριστικές ροές προς τη χώρα αλλά ταυτόχρονα και αν θα την υποχρεώσει σε κάποιο σημείο να λάβει περιοριστικά μέτρα τύπου λοκντάουν δεδομένου ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για χιλιάδες κρούσματα και δεν κρύβουν τον φόβο τους για ραγδαία αύξηση των νοσηλειών οι οποίες θα προκαλέσουν ασφυξία στο ΕΣΥ.


Για την ώρα η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο νέων λοκντάουν και προειδοποιεί ότι τα χρήματα για επιπλέον ενισχύσεις της οικονομίας έχουν στερέψει. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι θα γίνει αν η κατάσταση ξεφύγει και χρειαστούν πιο «απεγνωσμένα» μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ρύθμιση για τα «κορωνο-χρέη»: Σε 36 έως 72 δόσεις η εξόφλησή τους (video)

Γερμανία: Στους 42 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Δεκάδες αγνοούμενοι (video)

Ολλανδία: Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο δημοσιογράφος Πέτερ ντε Βρις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:06