search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:30
MENU CLOSE

Φωτιά στην Πάτρα: Σε ύφεση στην Ελεκίστρα, ανησυχία στη Δροσιά Αχαΐας (Photos/Video)

28.07.2021 21:36
fotia-patra-new-01

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές που ξέσπασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αχαΐα. Η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται στο μέτωπο της Δροσιάς, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Ελεκίστρας, στις παρυφές της Πάτρας και όπου για περισσότερο από επτά ώρες επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες ακόμα και μέσα στα σπίτια. Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Σούλι, Εγλυκάδα, Ριγανόκαμπος.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για τον φόβο των αναζωπυρώσεων, που είναι συνεχείς, σύμφωνα με το patrastimes.gr, ενώ σύμφωνα με το patrasevents.gr, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από αργά το απόγευμα.

Πέντε σπίτια και ένα όχημα φέρεται να τυλίχθηκαν στις φλόγες στην Καρυά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελικίστρα Αχαΐας, επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, 2 Ε/Π και 6 Α/Φ.

Λίγο πριν τις 6 κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ελέγξουν την ορμή της πυρκαγιάς που είχε φτάσει στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου.

Παράλληλα, ακόμα είναι άγνωστο για το πόσα σπίτια έχουν καεί στην περιοχή του Σουλίου που ήταν η πρώτη που εκκενώθηκε. Ο απολογισμός των υλικών ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Δύο άτομα, μια γυναίκα κάτοικος του Σουλίου Πάτρας και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα δύο άτομα αισθάνθηκαν δυσφορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας, που υπάρχει πύρηνο μέτωπο σε εξέλιξη, αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης, σχετικά με τις δύο πυρκαγιές σε Ελεκίστρα και Δροσιά, αλλά και ο συντονισμός δράσεων για τη συνέχεια.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα».

O Δήμος Πατρέων καλεί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά να είναι τις επόμενες ώρες σε εγρήγορση. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων με υδροφόρες και μηχανήματα συνέδραμαν καθοριστικά στην προσπάθεια των πυροσβεστών να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στις κοινότητες Ελεκίστρα, Σούλι και στη συνέχεια στο Ριγανόκαμπο.

Ο Δήμος Πατρέων καλεί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά να παραμείνουν σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου και να ελέγχουν τα κτίριά τους (οικίες και λοιπές εγκαταστάσεις) για τυχόν αναζωπυρώσεις. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κεραμοσκεπές και στη βλάστηση.

Κραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου

Η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται πλέον στη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσιά, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου απευθύνει έκκληση. “Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε…”, είπε ο δήμαρχος χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Έφυγαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη φωτιά στην Πάτρα κι εμείς εδώ δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε. Οι εστίες παραμένουν μεγάλες και το χειρότερο; Δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε αν νυχτώσει…”.

Μέχρι τώρα, έχουν εκκενωθεί δύο χωριά, η Δροσιά και η Πτέρη. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο το μέτωπο δεν λέει να κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για καμένα σπίτια.

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός – Καύσωνας: Από τους μεγαλύτερους των τελευταίων 35 ετών – Οδηγίες από τη ΓΓΠΠ (Videos)

Κρήτη: Μετά την αγωνιώδη διάσωση του ζευγαριού, έρχεται η «λυπητερή» από το Λιμενικό

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ πλήρως εμβολιασμένος άνδρας χωρίς υποκείμενα νοσήματα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:28