search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:00
MENU CLOSE

Εθνική Τράπεζα: Προσφορά έργων τέχνης και κειμηλίων ανεκτίμητης αξίας της Ελληνικής Επανάστασης στο Μουσείο Μπενάκη

29.07.2021 17:31
topontiki 2

Τη μεγαλειώδη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη η οποία «αφηγείται» τη μοναδική ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους, τιμούν με την υποστήριξη τους η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank αποτίει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική επέτειο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη έκθεση ιστορίας και τέχνης που έχει ποτέ διοργανωθεί για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος».

Σε μία τέτοια μεγαλειώδη έκθεση για μία επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε παρά να διατηρεί σημαντικό ρόλο, τιμώντας το ιστορικό και εθνικό της καθήκον.

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας, η Εθνική Τράπεζα στέκεται αρωγός στην έκθεση «1821 ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ», προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Μέσα από τα σπάνια και τεράστιας ιστορικής αξίας έργα τέχνης, σπάνια κειμήλια και αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης «περνούν» κυριολεκτικά μπροστά από τα μάτια των επισκεπτών τα 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870.

Μέσα από το μακρύ κατάλογο των εκθεμάτων ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης από τους νεότερους Έλληνες.

Ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες

Το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03