search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:17
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Πυρά σε κυβέρνηση για ασφαλιστικό, εκπαίδευση, υποχρεωτικότητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2188
29-7-2021
31.07.2021 07:00
kke_new

Μπορεί να είναι προχωρημένο καλοκαίρι, αλλά το ΚΚΕ δηλώνει σε εγρήγορση όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να φέρνει κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προχθές, δήλωσε εμφατικά ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στις επάλξεις: «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης. (…) Σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει».


Μετά το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, το οποίο το ΚΚΕ καταψήφισε δηλώνοντας ότι θα δώσει τη μάχη με τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμοστεί στην πράξη, τη σκυτάλη παίρνει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει πως, επειδή το έφερε «νύχτα» (τα ξημερώματα του Σαββάτου) για να το ψηφίσει «κατακαλόκαιρο», το νομοσχέδιο δεν θα συναντήσει αντιδράσεις, «πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους».

Και πρόσθεσε: «Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα, με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η “προστασία της εργασίας” σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι “ατομικό ρίσκο” και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται “επενδυτές” που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους». Στην Επιτροπή της Βουλής οι βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «αντιασφαλιστικό έκτρωμα», υποστήριξαν ότι παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους επιχειρηματικούς ομίλους, «πτωχεύει» εργαζόμενους και συνταξιούχους και ζήτησαν την απόσυρσή του.

“Ναι” στο εμβόλιο, “όχι” στον αυταρχισμό

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα διατρανώνει ότι είναι «ανάγκη και δικαίωμα του λαού ο μαζικός εμβολιασμός». Θεωρεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή δεν έκανε όσα έπρεπε για να διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία, προσπαθεί να τον επιβάλει με αυταρχικό τρόπο. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έτσι όπως έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση είναι άκαιρη και επιζήμια.

Η κριτική του ΚΚΕ ουσιαστικά εστιάζει στο ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα έσχατο μέσο, που επιφέρει κοινωνικό αυτοματισμό, και αναγορεύει τον μη εμβολιασμό σε άλλοθι για απολύσεις, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι όλα τα άλλα μέσα και στάδια έχουν εξαντληθεί. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ούτε σοβαρή ενημέρωση υπήρξε (εν προκειμένω στους υγειονομικούς), ούτε σοβαρά μέτρα ελέγχου της διάδοσης σε κρίσιμες εστίες διασποράς (ΜΜΜ, σχολεία, εργασιακοί χώροι, τουρισμός).

Με την «ευκαιρία» της τροπολογίας, από τον Περισσό υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά ότι όλα τα ασφαλή εμβόλια αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως είναι ένα «εργαλείο» που νοείται ταυτόχρονα και ενιαία με όλα τα άλλα: «με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεικνυόμενων νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης, και με δεδομένη την ανάγκη ενός πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτό του Πρωτοβάθμιου, ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις “τρέχουσες” όσο και τις έκτακτες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες».

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πριν το lockdown Μύκονος και Ίος – «Καμπανάκι» για 6 ακόμη νησιά

Στα 2.696 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – Καλπάζει η μετάλλαξη «Δέλτα»

Καύσωνας: Πότε αναμένεται η κορύφωσή του – Θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 6 Αυγούστου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01