search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:42
MENU CLOSE

Φωτιά στην Ηλεία: Νύχτα αγωνίας με δύο πύρινα μέτωπα – «Βλέπουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

05.08.2021 16:56
fotia-olympia-new (2)

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, με τον αντιπεριφερειάρχη να μιλά για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Περίπου 150 άτομα ήταν εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, με την πυροσβεστική να είχε ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, καθώς κάτοικοι αρνούνταν κατηγορηματικά να φύγουν από τα σπίτια τους. Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λάλα. Η φωτιά έχει μπει ήδη στο χωριό, όπου καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις. Η περιοχή είχε ήδη εκκενωθεί, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα με κατοίκους που αρνούνταν να φύγουν από τα σπίτια τους.  

Στο μήνυμά του για τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι από τις 4 Αυγούστου καταβάλλεται «μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων και του στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους».

Ο κ. Γιαννόπουλος καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού για να πλήξουν «τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών». Παράλληλα, λόγω της έντονης επικινδυνότητας της αυριανής ημέρας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση δεκάδων κοινοτήτων της Ηλείας έχει δοθεί από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 30 περιοχές. Πέρα από τον οικισμό Λάλας, εκκενώθηκαν οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. 

Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν νωρίτερα δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Εγκλωβισμένοι για 1,5 ώρα

Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στις Πεύκες, όπου καίγονται σπίτια και περιουσίες. Εγκλωβισμένοι για περίπου μιάμιση ώρα έμειναν περίπου 20 άτομα εξαιτίας της φωτιάς. Όπως περιγράφει στο OPEN TV ο κάτοικος της περιοχής, Νίκος Τζαβάρας κινδύνευσαν κάτοικοι, ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές.

«Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα καταφέραμε και με την συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω είχαμε έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά», περιέγραψε ο κ. Τζαβάρας.

«Στο χωριό έχουν καεί κάποιες αποθήκες και δεν μπορώ να γνωρίζω για σπίτια. Πιθανότατα έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι, ο δρόμος από ένα σημείο και μετά ήταν ανοιχτός για να φύγει όποιος ήθελε, αλλά δε γνωρίζω», συμπλήρωσε.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές και για τη Βύλιζα, που σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Επίσης, πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες. Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες τους πλησίαζαν.  

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Τρία τα πυρινα μέτωπα, συνεχείς αναζωπυρώσεις

Λέκκας: Πάμε σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο – Ετοιμότητα για τις πλημμύρες

Φωτιές: SOS για τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα – Τι βλάβες προκαλούν, τι ισχύει για τις μάσκες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40