search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:54
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές: Σε γραμμή υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2189
05-08-2021
05.08.2021 07:00
varimpompi

Προσεκτικά και σε συγκρατημένους τόνους κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσον αφορά την αντιπολιτευτική του κριτική προς την κυβέρνηση για τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων ημερών και κυρίως αυτή της Βαρυμπόμπης, που ξέσπασε και εξελίχθηκε σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας.

Στο ηγετικό επιτελείο αποφάσισαν να αποφύγουν την οξεία πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις έντονες φραστικές επιθέσεις – αν και δεν έλειψαν ούτε η σκληρή κριτική ούτε οι αιχμές όπως τα περί «καταδρομικής» επίσκεψης του Μητσοτάκη στη Βαρυμπόμπη νωρίς το πρωί για να μη συναπαντηθεί με κατοίκους – για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ο προφανής, ότι η μάχη είναι ακόμη σε εξέλιξη σε διάφορα μέτωπα, η επιφυλακή είναι ακόμη ενεργή και, βεβαίως, την επομένη οι άνθρωποι μετρούν τις πληγές τους – καμένα σπίτια, περιουσίες, ζώα και φυσικό περιβάλλον.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι την Κουμουνδούρου στοιχειώνει ακόμη η τραγωδία στο Μάτι, αυτοτελώς αλλά και επειδή το Μαξίμου τη συντηρεί και την έχει ενσωματώσει στη στρατηγική αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, την έχει «εργαλειοποιήσει», όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χρησιμοποιούν το Μάτι με κάθε ευκαιρία προκειμένου να ακυρώσουν την αντιπολιτευτική κριτική, εκπέμποντας διαρκώς το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δικαιούται να ομιλεί».

Το «φάντασμα» του Ιουλίου του 2018

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν (κάθε άλλο παρά σπάνια), που η κυβέρνηση θα ξαναέβγαζε νύχια προτάσσοντας το Μάτι, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ποιος θα είναι ο χαμένος επικοινωνιακά και πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκτρέψει τη συζήτηση από τις δικές της σοβαρές ευθύνες. Ήδη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αιχμηρή δήλωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ότι η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έθεσε μέτρο σύγκρισης το Μάτι, η υπόμνηση του οποίου ήταν διάχυτη από την πρώτη στιγμή στο κυβερνητικό αφήγημα υπεράσπισης της επιχειρησιακής δράσης του κρατικού μηχανισμού υπό τους Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά. Ήταν εμφανής ακόμη και στην αναφορά του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη στη Βαρυμπόμπη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες: «Δόξα τω Θεώ, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής και το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» σημείωσε, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει (…)». Κοινώς, «δεν κάηκαν άνθρωποι, όπως στο Μάτι».

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του μέσω twitter περιορίστηκε στο να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς τους πυροσβέστες και τους ανθρώπους σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Μεσσηνία που αγωνιούσαν για την έκβαση της φωτιάς και εστίασε στην προτεραιότητά του να ελεγχθούν και να σβηστούν οι πυρκαγιές. Χθες, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε: «Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά». 

Βαριές εκφράσεις λοιπόν δεν εκστομίστηκαν (τουλάχιστον ως την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο) και σίγουρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδειξε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να μπει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν στην κριτική και… τις συστάσεις οι κυβερνητικοί να μην προκαλούν με το να δίνουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους λέγοντας ότι «όλα λειτούργησαν υποδειγματικά».

Σοβαρές ευθύνες

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες της κυβέρνησης αφορά τα εξής σημεία:

  • Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται θέμα απουσίας σχεδιασμού και πρόληψης από τη μία και διαχειριστικής αναποτελεσματικότητας από την άλλη. Αυτό προκύπτει από την κύρια υπογράμμιση που κάνει η Κουμουνδούρου ότι δηλαδή σε συνθήκες προειδοποιήσεων από τους ειδικούς και επιφυλακής για ακραίο καύσωνα ξέσπασε και εξαπλώθηκε φωτιά με ανέμους 2-3 μποφόρ.
  • Επιπλέον, σημειώνεται, πως η συνολική εικόνα των πυρκαγιών φέτος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «κάτι δείχνει» – δείχνει απουσία σχεδίου. Ενδεικτικά, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, τη χρονιά που διανύουμε, έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 110% σε σχέση με το 2019». «Και αυτά τα στοιχεία δεν έχουν συμπεριλάβει τις καταστροφές των τελευταίων δύο ημερών».
  • Οι δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, επομένως, δεν είναι απλώς αναντίστοιχες της κατάστασης, αλλά αποτελούν πρόκληση: «Αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δύο και τριών μποφόρ» επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
  • Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη διαχείριση και το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπουν σε πληροφορίες που υπήρξαν, πως 15 περίπου Canadair δεν μπορούν να πετάξουν λόγω τεχνικών βλαβών και αυτά που επιχειρούσαν στην Αττική ξεκινούσαν από τη Σκύρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «αν ισχύουν όλα αυτά· γιατί, αν ισχύουν, είναι ακόμα πιο προκλητικό να λέγεται ότι όλα έγιναν υποδειγματικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς».

Παραπέμποντας και στην αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών γύρω από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα πρόληψης έναντι του καύσωνα, από την Κουμουνδούρου αφήνουν αιχμές ότι η κυβέρνηση έχει δύο μέτρα και σταθμά σε σχέση με τον καύσωνα, καθώς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να κηρυχθεί μία μέρα αργία για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση απάντησε με ειρωνείες, ενώ στη συνέχεια έλαβε κάποια «ψευτο-μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, ατομικής συνεννόησης εργαζόμενου-εργοδότη». Τώρα, «ανακαλύπτει» κι επικαλείται τον ακραίο καύσωνα, λένε από την Κουμουνδούρου, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάσταση.

Εν πάση περιπτώσει, στο διά ταύτα κι εφόσον ακόμη κι έτσι η κυβέρνηση σήμερα δέχεται ότι έχουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα, με συνθήκες και τοξικού νέφους στην Αττική, «ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων;» ρωτούν. «Η απάντηση είναι μάλλον κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας, τέλος, στις επικλήσεις της κυβέρνησης στην κλιματική αλλαγή, από την Κουμουνδούρου ρωτούν αν ο «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος Χατζηδάκη το 2020 για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων καύσης σκουπιδιών το 2022 – του οποίου την απόσυρση ζήτησαν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις – απαντά στις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Ηλεία: Εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στο Πελόπιο (Videos)

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο – «Μάχη» για να οριοθετηθεί

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματικές ώρες στις Ροβιές – Κάηκαν σπίτια – Απομάκρυνση εγκλωβισμένων μέσω θαλάσσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:54