search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:39
MENU CLOSE

Αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2189
05-08-2021
09.08.2021 23:12
vaccine_new

«Αναμνηστική» τρίτη δόση, εμβόλια στα αζήτητα, παραλλαγή Δέλτα, διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών και στο βάθος υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτή είναι η καθημερινότητα στη Γερμανία σε συνθήκες κορωνοϊού για ακόμα ένα καλοκαίρι τόσο για την ηγεσία της χώρας, όσο και για τον απλό πολίτη.

Η παραλλαγή Δέλτα επελαύνει στη Γηραιά Ήπειρο και οι αντιδράσεις που αφήνει πίσω της είναι σχεδόν αντιφατικές, με κοινό ωστόσο παρονομαστή το εμβόλιο. Η πλειονότητα του κόσμου, όσο και των κυβερνήσεων, κατανοεί τη βοήθεια που πρόσφερε ο εμβολιασμός ως προς την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο ώστε να πέφτει στο τραπέζι ακόμα και η «αναμνηστική» τρίτη δόση – σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες κατά κύριο λόγο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ακριβώς με την ίδια αφετηρία, αυξάνονται και οι φωνές – προς το παρόν ελάχιστες – πως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, δεν είναι αποτελεσματικό, μιας και εμφανίζονται συνεχώς νέες παραλλαγές του ιού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παρατηρείται επιβράδυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ακόμη και στη Ρωσία, η οποία έριξε το δικό της Sputnik-V στη μάχη κατά του κορωνοϊού, το ποσοστό των «αρνητών» αγγίζει το 52%.

Επιβράδυνση εμβολιασμών

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Γερμανία, τόσο κεντρικά από την κυβέρνηση όσο και τοπικά στα κρατίδια, άρχισε με τον ίδιο περίπου τρόπο που άρχισε σε όλες τις χώρες. Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικό προσωπικό, για να προχωρήσει έπειτα σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό.

Εντούτοις η γερμανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες παρατήρησε πτώση της ζήτησης για εμβολιασμό και αποφάσισε την πρόσβαση στα εμβόλια – μιας και η επάρκεια είναι δεδομένη – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και σε εφήβους 12 έως 17 ετών με σκευάσματα τεχνολογίας mRNA.

Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, με επιστολή του γερμανικού υπ. Υγείας προς τα κρατίδια – μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF – παρέχεται σε αυτά η δυνατότητα να επιστρέψουν στην κεντρική, ομοσπονδιακή αποθήκη «δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές».

Τα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν πρώτα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας» ανέφερε ο Μάρτιν Χέλφριχ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Αμβούργου, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson. Και το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης 62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.

Rapid test από την τσέπη τους

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο σχεδιάζει να ρίξει ένα ακόμα όπλο στη μάχη της πειθούς για εμβολιασμό, πριν καταφύγει στην υποχρεωτικότητα, που – αν μη τι άλλο – μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Μια κίνηση που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στους Γερμανούς πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν, είναι το κράτος να σταματήσει να καλύπτει το κόστος των rapid tests για τον νέο κορωνοϊό στους ανεμβολίαστους πολίτες. Όπως σημειώνει το υπ. Υγείας, από τη στιγμή που υπάρχει επάρκεια δόσεων για εμβολιασμό όλου του ενήλικου πληθυσμού, και όχι μόνο, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όποιος παραμένει ανεμβολίαστος από επιλογή δεν έχει παρά να πληρώνει το rapid test από την τσέπη του για να ασκήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα. Το μέτρο αυτό πίεσης έρχεται όμως σε μία περίοδο που μερίδα των πολιτών αντιδρά στους υγειονομικούς περιορισμούς, στην παρακίνηση για εμβολιασμό και στα πιστοποιητικά, υποστηρίζοντας πως όλα αυτά θα οδηγήσουν σε έμμεση υποχρεωτικότητα.

Ήδη διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Γαλλία, την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες εμφορούνται από ακροδεξιά ρητορική. Οι διαδηλωτές στο Βερολίνο κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία» ή «Όχι στη δικτατορία του κορωνοϊού» και πολύ λίγοι εξ αυτών φορούσαν μάσκες. Ό,τι ακριβώς συνέβη και στη Γαλλία πριν από μερικές εβδομάδες.

Το ζήτημα πάντως της υποχρεωτικότητας δεν φαίνεται να πέφτει, τουλάχιστον για την ώρα, στο τραπέζι, καθώς, όπως δηλώνει και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «θέλουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο, όχι να τον υποχρεώσουμε να εμβολιαστεί», αφού και το γαλλικό πρότυπο του αναγκαστικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν βρίσκει μέχρι στιγμής απήχηση στη Γερμανία.

Χωρίς «ανοσία της αγέλης» τον χειμώνα

Πόση πανδημία μπορεί να αντέξει ακόμα ο άνθρωπος; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα κληθεί να απαντηθεί το προσεχές φθινόπωρο. «Ο στόχος να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, υπό την έννοια ότι ο ιός θα εξολοθρευτεί πλήρως, δεν είναι ρεαλιστική» αναφέρουν οι συντάκτες μιας έκθεσης του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Το προσχέδιο μιας στρατηγικής για τον χειμώνα 2021-2022 που είδε το φως της δημοσιότητας αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο ψυχολόγος και στατιστικολόγος Στέφαν Γκρίνεβαλντ λέει στην Deutsche Welle ότι πολλοί «παραμένουν σε επιφυλακή, αλλά κατά βάθος ελπίζουν πως ένα νέο κύμα θα είναι λιγότερο οδυνηρό από τα προηγούμενα, από τη στιγμή που οι περισσότεροι θα έχουν εμβολιαστεί».

Από την άλλη πλευρά πάλι, επισημαίνει πως υπάρχει ανησυχία μετά την ανεμελιά του καλοκαιριού, την κούραση των πολιτών, που οδήγησε σε επιβράδυνση των εμβολιασμών, ότι το φθινόπωρο που έρχεται δεν θα διαφέρει ριζικά από το προηγούμενο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αργεί η επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή…

Διαβάστε επίσης:

Το «τελευταίο αντίο» στον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Σκέρτσος: Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών σε κτίρια – Γραμμή βοήθειας στο 1135

Καταγγελία: Με ρώτησαν αν έχω πολιτικό μέσο για να στείλουν πυροσβεστικό όχημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42