search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:46
MENU CLOSE

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και προτάσεις για την επόμενη μέρα από τον Τσίπρα

10.08.2021 09:28
tsipras_new

Σκληρή κριτική αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στις 12.15.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει και προτάσεις για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, την περιβαλλοντική πολιτική σε συνθήκες κλιματικής κρίσεις και την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν καεί.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξειδίκευση των μέτρων που ανέφερε στη χθεσινή δήλωσή του. Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας με την κίνησή του σπεύδει να προλάβει τον πρωθυπουργό και να θέσει επί τάπητος και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι αρχίζουν και ανεβαίνουν από πλευράς ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά  «τόσο όσο», καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν κατά νου ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν αναζωπυρώσεις και ο συναγερμός, λόγω καύσωνα, παραμένει για το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου. Κοινώς, από την Κουμουνδούρου δεν σκοπεύουν να δώσουν πάτημα να «εκτροχιαστεί» η πολιτική αντιπαράθεση ενόσω ακόμη οι πληγέντες μετρούν τις πληγές τους και η εστίαση είναι στις αποζημιώσεις και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Το άτυπο πολιτικό μορατόριουμ «ξεπαγώνει» σιγά σιγά και ελεγχόμενα.

Εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στο πόρισμα Γκολντάμερ, της επιτροπής που συστήθηκε υπό τον καθηγητή του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ μετά το Μάτι και το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, παρόλο που τότε είχε δοθεί το «πράσινο φως» και από τον σημερινό πρωθυπουργό. Η συναίνεση ήταν όρος του γερμανού καθηγητή για να αναλάβει τη μελέτη, και να διασφαλίσει έτσι ότι δε θα πεταχτεί στα σκουπίδια από την επόμενη κυβέρνηση.

Το πόρισμα αυτό προέβλεπε μεταξύ άλλων τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, που αφορά όλα τα επίπεδα διοίκησης και συντονίζει όλους τους αρμόδιους φορείς, εξισορρόπηση μεταξύ πρόληψης και καταστολής, επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα παρακολούθησης κινδύνου πυρκαγιών, κλπ.

Χθες, πάντως το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σχολιάζοντας τη διαγγελματική δήλωση Μητσοτάκη, ουσιαστικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποκρισία και «επικοινωνιακή» συγνώμη («επειδή έτσι του ζήτησαν οι επικοινωνιολόγοι του»). «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να προκαλεί την κοινωνία με την επικοινωνία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείο Τύπου, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι  «μίλησε για τον εαυτό του και τις δήθεν μεγάλες του επιτυχίες», αλλά «δεν είπε κουβέντα για τη κατάρρευση του επιτελικού κράτους στις τελευταίες πυρκαγιές. Μια κατάρρευση που όλοι παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση».

«Δήλωσε ότι συναισθάνεται την οργή όσων ζητούσαν βοήθεια, κακώς κατά τη γνώμη του, γιατί δεν ήξεραν ότι τα εναέρια μέσα πετούσαν αλλού ή ήταν απαγορευτικές οι συνθήκες για να πετάξουν» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει με τον χαρακτηρισμό «αμετανόητος» που του αποδίδει κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την διαπίστωση ότι παραμένει «απολύτως έξω από το κλίμα της κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Γρήγορες αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους – Στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τα μέτρα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανθρώπινη αλυσίδα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα – Συνεχείς αναζωπυρώσεις (Video)

Φωτιές: Συγγνώμη Κυριάκου Μητσοτάκη για τις καταστροφές – Δέσμευση για πλήρεις αποζημιώσεις με απλή αίτηση (Live)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:45