search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:09
MENU CLOSE

Η μέθεξη του ολυμπίτικου γλεντιού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2191
19-8-2021
21.08.2021 07:00
mousiki

Έπειτα από 40 χρόνια παρουσιάσεων βιβλίων, γραπτώς ή προφορικώς, γύρω στις 400, μπορεί και 500 εκδηλώσεις με συγγραφείς, πρώτη φορά ένιωσα την περασμένη εβδομάδα στην Όλυμπο της Καρπάθου ότι κρατούσα στα χέρια μου ένα πλήρες πόνημα.

Μια τόσο σύνθετη προσέγγιση μουσικών εκδηλώσεων, με στοιχεία από την Παράδοση και τον Πολιτισμό και μια εγκάρσια παρουσίαση στην κοινωνική ζωή ενός ξεχωριστού τόπου.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα με μια μαντινάδα κι εγώ:

Ωραίο το βιβλίο σου, Γιώργο μου Ζωγραφίδη,

Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, για τ’ όμορφο ταξίδι.

Κοιτάξτε τη φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου. Αγωνία. Ένταση. Σεμνότητα. Πάθος. Ηδονή; Θα μπορούσαμε να βρούμε χίλιες λέξεις.

Παρουσιάσαμε στο κατάμεστο Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου Καρπάθου το νέο βιβλίο του Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη, που εκδόθηκε το 2020 στη Ρόδο με τον τίτλο «Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου».

Κεντρικοί παρουσιαστές του βιβλίου ήταν ο καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας και ο υπογράφων.

Η έκδοση. Πρόκειται για ένα σοβαρό μελέτημα 466 σελίδων – έργο ζωής του συγγραφέα – στο οποίο αποθησαυρίζεται με τρόπο μεθοδικό, ουσιαστικό και απόλυτα τεκμηριωμένο ο γλεντικός πλούτος και η σχετική δεοντολογία του τόπου της καταγωγής του. Ενός τόπου που αποτελεί διαχρονικά και διεθνώς σημείο αναφοράς της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Είναι μια επιμελημένη έκδοση, που χρηματοδοτήθηκε από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς» και απευθύνεται τόσο στα μέλη της ολυμπίτικης κοινωνίας όσο και σε κάθε σοβαρό μελετητή της Ολύμπου και της Καρπάθου γενικότερα.

Μια χαρακτηριστική φράση του συγγραφέα. «Έπειτα από 39 χρόνια έρευνας θέλω αυτό το έργο να γίνει αφορμή, ώστε τα νιάτα της πατρίδας μου Ολύμπου ν’ αρχίσουν να ερευνούν τον σπουδαίο λαϊκό πολιτισμό της. Έτσι θα κατανοήσουν σε βάθος πώς και γιατί δημιουργήθηκε η μοναδική σε τάξη και ευπρέπεια ολυμπίτικη γλεντική και χορευτική διαδικασία».

Το ολυμπίτικο γλέντι. Κομβικό πολιτισμικό στοιχείο των χωριών Ολύμπου – Διαφανίου στη Βόρεια Κάρπαθο και των αποδήμων τους. Τελετουργική επιτέλεση του κοινοτικού γλεντιού με αφηγηματικά (της τάβλας, συρματικά) και αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια (μαντινάδες), χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων (λυροτσάμπουνα). Κορυφαία, διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών. Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική λογοτεχνία – καλοκαιρινές κυκλοφορίες

Ένα νησί, πέντε πελάγη

Το φεστιβάλ που έγινε θεσμός επιστρέφει!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58