search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:45
MENU CLOSE

Τζανάκης: Μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή – Ανεμβολίαστοι το 97% στις ΜΕΘ

23.08.2021 09:38
corona_mask_new

Μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή, προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ως «ασπίδα» απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία «οδηγεί» πλέον την πανδημία του κορονοϊού και έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό» λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.

Εν αναμονή και των ανακοινώσεων σχετικά με το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, εν όψει του φθινοπώρου και καθώς δεν αποκλείεται η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Τζανάκης έθεσε ένα ακόμα θέμα στο «τραπέζι», αυτό του είδους της μάσκας που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής.

«Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε» τόνισε στο MEGA, προκρίνοντας μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2 / KN95 / N95) ή διπλή μάσκα (μία ιατρική και μία υφασμάτινη από πάνω).

Ο ίδιος, άλλωστε, εξέφρασε την εκτίμησε ότι εάν οι πανδημικοί δέικτες συνεχίσουν να έχουν τη σημερινή εικόνα και το πανδημικό κύμα μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται η επιστροφή της μάσκας.

Σε ό,τι αφορά την «ενισχυμένη» μάσκα, ο ίδιος τη συνέστησε στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Και αυτό, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι ικανότερη να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα, όπως εξήγησε.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές» επεσήμανε ο ίδιος, ακόμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Ανεμβολίαστοι το 97% στις ΜΕΘ

Παράλληλα, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι «από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι», ενώ έως και το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στις ηλικίες άνω των 50 ετών, τόνισε ότι «περίπου 1,5 – 2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα».

Αναφορικά με το τείχος ανοσίας, σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 80%-85% όλου του πληθυσμού, κάτι που χαρακτήρισε πάντως «πάρα πολύ δύσκολο». «Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%» ανέφερε

Τέλος, ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων. «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών» είπε συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν όλοι – Δεν έπρεπε να βγουν οι μάσκες 

Ζάχαρη: Τι θα συμβεί αν την «κόψετε» – Τα αρνητικά συμπτώματα και η εξήγηση

Δωρεάν Rapid Tests: Πού πραγματοποιούνται τη Δευτέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42