search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:31
MENU CLOSE

Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης: «Δεν χωράμε εδώ μέσα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2192
26-8-2021
29.08.2021 07:00
mousiko_sxoleio-new

Οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα για τη μεταστέγαση του σχολείου σε τμήμα των εγκαταστάσεων των σχολών του ΟΑΕΔ και τη μη καταλληλότητα των συγκεκριμένων κτηριακών εγκαταστάσεων στην Παναγιούδα.


Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους μαθητές και τον μουσικό εξοπλισμό.
Επιπλέον ο Σύλλογος διερωτάται αν έχει μεριμνήσει κάποιος για τη μεταφορά του μουσικού εξοπλισμού – η οποία είναι μια σύνθετη διαδικασία λόγω της ευαισθησίας του υλικού και της υψηλής χρηματικής του αξίας – καθώς και για το πού αυτός θα τοποθετηθεί.


Οι γονείς επισημαίνουν ότι οι κεντρικοί διάδρομοι του κτηρίου είναι εξόφθαλμα μικροί και επικίνδυνοι, οι αίθουσες είναι εξαιρετικά μικρές και απουσιάζουν επαρκείς χώροι διδασκαλίας. Επίσης, ότι το σχολείο εκτοπίζεται για να εξυπηρετηθούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες των τοπικών αρχών και για να τιμωρηθεί η σχολική κοινότητα που αντιστάθηκε στον παραλογισμό.

Μάλιστα οι γονείς έφτασαν στο σημείο να καταθέσουν καταγγελία – αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαρούσα Τσαχάκη εκτιμά ότι η μεταστέγαση γίνεται απλώς για να ικανοποιήσει τη δυσφορία του συστεγαζόμενου σχολείου (σ.σ.: 5ου Γυμνασίου) και όχι για να υπάρξει ουσιαστική λύση.
Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής πραγματοποίησε διαμαρτυρία, στην οποία υποστήριξε για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις ότι «Δεν χωράμε εδώ μέσα».

Η μεταστέγαση


Στις 13 Αυγούστου ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ) δέχθηκε εντολή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να διευκολύνει τον συντονισμό της μεταστέγασης του ΜΣΜ σε τμήμα των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ, η οποία ορίστηκε να ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου, όπως καταγγέλλουν οι γονείς.
«Η απόφαση αυτής της μεταστέγασης δεν αποτέλεσε “κεραυνό εν αιθρία”, αλλά προϊόν μιας προσεκτικά μεθοδευμένης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια και υποστηρίχθηκε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς κόντρα σε όλες τις ενστάσεις για τη δυνατότητα αλλά και τη σκοπιμότητα υλοποίησής της» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.


«Σε αντίθεση λοιπόν με τις ενστάσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Συνηγόρου του Πολίτη και της σχολικής κοινότητας του ΜΣΜ, οι οποίες τεκμηριώθηκαν και συνοδεύτηκαν από πλήθος εγγράφων προς όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και με κάθε λογική αντιμετώπιση ενός, ομολογουμένως σύνθετου, ζητήματος, ο Δήμος Μυτιλήνης αποφάσισε πως ένα εμφανώς ακατάλληλο κτήριο για τις ανάγκες ενός Μουσικού Σχολείου αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την “προσωρινή;” φιλοξενία του» προσθέτουν.

Οι παρεμβάσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη για τη μεταστέγαση του μουσικού σχολείου, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του κτηρίου του ΟΑΕΔ για τη μεταστέγασή του δεν φαίνεται να πληροί, ως προς το εμβαδό των ωφέλιμων χώρων, τους όρους του κτηριολογικού προγράμματος του υπουργείου που συντάχθηκε το 2004 για το συγκεκριμένο σχολείο.


Επιπλέον, από τα έγγραφα και τα στοιχεία που εξέτασε η ανεξάρτητη αρχή, δεν προκύπτει ότι το κτήριο έχει εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή στην πρώτη φάση επιλογής του χώρου για την παραχώρησή του και ότι έχει ελεγχθεί το αν πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές για τα σχολεία, έτσι όπως αυτές αναφέρονται στον κτηριοδομικό κανονισμό.


Ο Συνήγορος θεωρεί πως η κάλυψη των αντικειμενικών αναγκών με την επιλογή προκατασκευασμένων αιθουσών δεν τεκμηριώνεται επαρκώς, καθώς η μεταστέγαση στα κτήρια του ΟΑΕΔ θα είναι η δεύτερη «προσωρινή» λύση που δίνεται από τη δημιουργία του ΜΣΜ για την εγκατάστασή του.


Υπενθυμίζεται ότι από την ίδρυση του μουσικού σχολείου (το έτος 1994 για το Γυμνάσιο και το έτος 1997 για το Λύκειο) και ακόμα περισσότερο από την έναρξη λειτουργίας του (1999) ο Δήμος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την εύρεση μόνιμου χώρου στέγασης. Επομένως, κατά τη άποψη της ανεξάρτητης αρχής, οποιαδήποτε προσωρινή λύση μετά την πάροδο 25 ετών από την ίδρυση του σχολείου, εντός των οποίων η διοίκηση όφειλε να ενεργήσει στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεών της, δεν δύναται να προκριθεί. Είναι αναγκαίο να ανευρεθεί μόνιμη λύση και το κτήριο, τονίζει.


Επιπλέον, η τεχνική έκθεση που διεξήγαγε για το κτήριο η αρχιτέκτονας μηχανικός Μελίνα – Μελπομένη Κακλαμάνη έδειξε ότι, για να μετατραπεί το συγκεκριμένο κτήριο σε μουσικό σχολείο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης πολύ μεγαλύτερου μέρους του κτηριακού συγκροτήματος του ΟΑΕΔ και να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις για τη μετατροπή των χώρων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.


Μάλιστα, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ωφέλιμη επιφάνεια του κτηρίου που θα αξιοποιηθεί για το μουσικό σχολείο υπολείπεται κατά τουλάχιστον 80% για ένα σχολείο δυναμικότητας 150 μαθητών. Τέλος, αναφέρει πως «αξίζει να τονιστεί ότι το κτηριολογικό πρόγραμμα για την περίπτωση ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης θα λάβει υπόψη δυναμικότητα τουλάχιστον 250 μαθητών».

Η “προσωρινή λύση”

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Ηρακλής Κουντουρέλλης υποστηρίζει ότι ο διαθέσιμος χώρος μπορεί να ανακατανεμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του σχολείου, καθώς και ότι η έδρα στην Παναγιούδα βολεύει το 58% των μαθητών του «Μουσικού», που προέρχονται από Μόλυβο, Γέρα και Μανταμάδο.
Επιπλέον σημείωσε ότι έχει εγκριθεί η ενεργητική και η παθητική πυρόσβεση, ότι πιο παλιά το κτήριο είχε κοιτώνες και στη συνέχεια στέγαζε το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Βόρειου Αιγαίου, παράρτημα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.


Στη συνέχεια ανέφερε πως παραχωρείται από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. το μεσημέρι αίθουσα σίτισης, αλλά και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Ωστόσο, ο Η. Κουντουρέλλης ξεκαθάρισε ότι η λύση του ΟΑΕΔ είναι προσωρινή και πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα αποφασιστεί η αγορά οικοπέδου με την προσθήκη της απαλλοτρίωσης, όπως επίσης και ότι θα υπάρχει η διέξοδος το μουσικό σχολείο να στεγαστεί στο πρώην Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας.

Διαβάστε επίσης:

«Έσκασε η βόμβα»: Μετά από 12 χρόνια, επιστρέφει στη Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ

Βάσεις 2021: Η αριθμητική των αποτελεσμάτων – Πόσοι υποψήφιοι μένουν εκτός – Η σύγκριση με πέρυσι

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Η άνοδος και η πτώση (Photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05