search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:57
MENU CLOSE

Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Οι ανησυχητικές αιτίες

30.08.2021 18:02
ponokoilos

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων και διαταραχών που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας και ζυγίζεστε τακτικά και διαπιστώσετε ότι έχετε χάσει το 5 έως 10% του συνολικού σωματικού βάρους σας μέσα σε 3-6 μήνες, πρέπει να αναζητήσετε τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Πριν κλείσετε ραντεβού με γιατρό, κάνετε μια λίστα με τυχόν αλλαγές που έχετε κάνει στις καθημερινές σας συνήθειες, για παράδειγμα στο φαγητό ή στον ύπνο σας, καθώς και με συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν αλλά τα αγνοείτε, όπως οι συχνοί πονοκέφαλοι. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να βρει τι φταίει.

Οι πιο κοινές αιτίες

Δείτε μερικές κοινές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για την ανεξήγητη απώλεια βάρους:

Καρκίνος: Δυστυχώς οι περισσότερες μορφές καρκίνου συνδέονται στενά με την απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα, αυξημένη σωματική άσκηση ή άλλες συνήθειες. Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί, κυρίως σε πιο προχωρημένα στάδια, καχεξία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη φλεγμονή στο σώμα, την ανισορροπία πρωτεϊνών και ενέργειας καθώς και την απώλεια μυϊκής μάζας.

Στρες: Το στρες επηρεάζει την όρεξη, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό. Τα πάσης φύσεως προβλήματα μπορεί να είναι η αιτία που τρώτε λιγότερο και που κατ’ επέκταση χάνετε συνεχώς κιλά.

Παθήσεις του πεπτικού: Η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες αντίστοιχες παθήσεις οδηγούν συχνά σε απώλεια κιλών επειδή χαρακτηρίζονται από την κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με τον τύπο της πάθησης, συστήνονται ειδικά μέτρα αντιμετώπισης –για παράδειγμα αποχή από την κατανάλωση γλουτένης σε περίπτωση κοιλιοκάκης.

Διαβήτης: Στον διαβήτη τα σάκχαρα του αίματος αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, φιλτράρονται μέσω των νεφρών και στη συνέχεια απορρίπτονται μέσω των ούρων. Εκτός από την ανεξήγητη απώλεια βάρους, άλλα συμπτώματα του διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα, η συχνουρία, η θολή όραση και το μούδιασμα στα άκρα.

Διαταραχές του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού, επομένως η λειτουργία του είναι καθοριστική για το βάρος. Η απώλεια βάρους λόγω διαταραχής του θυρεοειδούς είναι συχνότερη στον υπερθυρεοειδισμό παρά στον υποθυρεοειδισμό. Μερικά ακόμη συμπτώματα που πιθανώς δείχνουν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά είναι η ταχυπαλμία, το τρέμουλο, η αϋπνία και το έντονο άγχος.

Παθήσεις των επινεφριδίων: Η επινεφριδική εξάντληση, γνωστή και ως νόσος του Άντισον, προκαλείται όταν τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται επάνω από τα νεφρά, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Τυπικά συμπτώματα της νόσου είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η ναυτία, η ζαλάδα και οι συχνές λοιμώξεις.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις του σώματος. Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματά της είναι η απώλεια βάρους, λόγω της μαζικής απελευθέρωσης πρωτεϊνών (που ονομάζονται κυτταροκίνες) οι οποίες αυξάνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού, οδηγώντας σταδιακά σε απώλεια βάρους.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο άκυρo ήταν το φάρμακο που πρότεινε ο Πολάκης στον Άδωνι;

Οι 9 τρόποι για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Κορωνοϊός – Εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός για τις εγκύους;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:57