search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:29
MENU CLOSE

Κόμποι ζύμης με σκόρδο, παρμεζάνα και μυρωδικά

08.09.2021 07:30
kroketes new

Μια υπέροχη συνταγή μικρών σκορδόψωμων που συνοδεύουν κάθε γεύμα ή σερβίρονται σαν ορεκτικό και σνακ δίπλα σε ένα ντιπ σάλτσας μαρινάρα.

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη πίτσας θα απλοποιήσετε τη διαδικασία και θα τα απολαύσετε σε 20 μόνο λεπτά.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη
320ml χλιαρό νερό
2 και ¼ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
440 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ + λίγο επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας
Για το μίγμα επάλειψης
70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα μυρωδικών με ρίγανη, βασιλικό και μαϊντανό
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε ελαφρά το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, καλύψτε και αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη σκόνη σκόρδου και το μισό αλεύρι. Χτυπήστε για 15 λεπτά με το εξάρτημα της ζύμης ή με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίστε με το υπόλοιπο αλεύρι σε χαμηλή ταχύτητα.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε με τα χέρια σας για 3-4 λεπτά. Πρέπει να έχετε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που όταν βυθίζετε το δάκτυλό σας σε αυτήν να επανέρχεται γρήγορα.

Διαφορετικά συνεχίστε το ζύμωμα. Μόλις είναι έτοιμη, λαδώστε ελαφρά το μπολ και τοποθετήστε την καλά σκεπασμένη με φιλμ διαφάνειας και μια πετσέτα, σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε την και σε αλευρωμένο πάγκο, πλάστε ένα μπαστούνι 40 εκατοστών περίπου και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε 16 κομμάτια πάχους 2,5 εκατοστών.

Ρολάρετε το κάθε κομμάτι σε φιτίλι 20 εκατοστών περίπου και δέστε τα σε κόμπο. Μπορείτε να αφήσετε τον κόμπο ως έχει ή να κρύψετε τις άκρες κάτω από αυτόν. Τοποθετήστε τους κόμπους σε ένα ταψί με λαδόκολλα, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστεί η ζύμη και να ξαναφουσκώσει για 30 με 45 λεπτά.

Εντωμεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και ανακατέψτε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, το αλάτι και τα μυρωδικά για το μίγμα της επάλειψης.

Βουρτσίστε τους κόμπους με αυτό και αφήστε λίγη ποσότητα για το γλασάρισμα στο τέλος. Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αποσύρετε από το φούρνο, βουρτσίστε με το υπόλοιπο μίγμα επάλειψης, πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα και τον μαϊντανό αν επιθυμείτε και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά

Φρουτένιο και αρωματικό κέικ με σύκα και καρύδια

Μαροκινός πικάντικος καγιανάς με κεφτεδάκια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:28