search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:24
MENU CLOSE

Δύο ακόμη έργα του Ντελακρουά για το «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη

15.09.2021 18:51
mouseio mpenaki

Δύο έργα του Γάλλου ζωγράφου, Ευγένιου Ντελακρουά, τα οποία συγκαταλέγονται στα φιλελληνικά του φιλοξενούνται στο μουσείο Μπενάκη και είναι προσβάσιμα στο Αθηναϊκό κοινό αλλά και σε όποιον βρεθεί έως 7 Νοεμβρίου στην πόλη.

Τα έργα, «Δύο σπουδές για σουλιώτικες φορεσιές, λάδι σε χαρτόνι, 43×46 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 3639» και  «Σπουδή για μαροκινές παντόφλες, λάδι σε μουσαμά, 16,5×20,5 εκ., Μουσείο Λούβρου RF 1953_4», ήρθαν από το περίφημο μουσείο του Λούβρου, για να ενταχθούν στη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» του μουσείου Μπενάκη.

Σπουδές για σουλιώτικες και μαροκινές φορεσιές
Σπουδή για μαροκινές παντόφλες

Οι δύο πίνακες  επρόκειτο από την αρχή να εκτίθενται στην έκθεση της Αθήνας, η οποία άνοιξε τις πύλες της στις 14 Μαϊου, όμως η μεταφορά τους «πάγωσε» από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Με την απελευθέρωση των μετακινήσεων τα έργα του σημαντικού εικαστικού, εκφραστή του Ρομαντισμού, ο οποίος επηρέασε τη ζωγραφικη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εξπρεσιονισμού, ταξίδεψαν στην Αθήνα συνοδεία επιμελητή του Λούβρου και πήραν τις θέσεις τους στην επετειακή έκθεση, ανάμεσα σε άλλες δημιουργίες που φιλοτέχνησαν φιλέλληνες ρομαντικοί ζωγράφοι του 19ου αιώνα, οι οποίοι συγκινήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων.

Οι δύο πίνακες, μάλλον μικρής φόρμας- προσχέδια  που έκανε ο σπουδαίος Γάλλος εικαστικός έχοντας κατά νού να τα εντάξει σε κάποια μεγαλόπνοη σύνθεση-   διακρίνονται για τη λεπτομέρεια στα σχέδια, τη ζωντάνια των χρωμάτων, την κίνηση- ειδικά σε εκείνες  για Σουλιώτικες φορεσιές- με τις σβέλτες και τολμηρές πινελιές  και υποδηλώνουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη να μελετήσει το φώς, όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί παρατηρώντας τη Σπουδή στις μαροκινές χρυσοκέντητες παντόφλες.

Με έργα μεγάλης κλίμακας, όπως «Η σφαγή της Χίου», αλλά και μικρότερης, όπως τα δύο που ταξίδεψαν από το Παρίσι στην Αθήνα, ο Ευγένιος Ντελακρουά κινητοποίησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ της Επανάστασης αλλά παράλληλα εξασφάλισε για τις επόμενες γενιές την «οπτική μαρτυρία» των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Η επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» για την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, του μουσείου Μπενάκη που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώθηκε και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Στα 1.200 αντικείμενα της έκθεσης ξεδιπλώνονται περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα .

Η εκθεσιακή αφήγηση πραγματοποιείται μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821. 

Σημαντικά είναι επίσης και τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλιά και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό,  παρουσιάζονται σε τρεις  ενότητες και ζωντανεύουν: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά και του Μαρίνου Γερουλάνου.

>info

Έκθεση «1821 Πριν και Μετά», μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138. Εως 7 Νοεμβρίου 2021.

https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=104529&lang=el

Διαβάστε επίσης

Τάσος Νούσιας: Γιατί είπε «όχι» στις Άγριες Μέλισσες (Video)

Δάνης Κατρανίδης: Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί σοβαρής περιπέτειας με την υγεία του (Video)

Τζεφ Μπρίτζες: Ποιος καρκίνος; Είναι παιχνιδάκι μπροστά στον κορωνοϊό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:23