search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:44
MENU CLOSE

Νεύρα στο Παρίσι για την AUKUS: Ακυρώθηκε γκαλά για την γαλλο-αμερικανική φιλία – «Πυροσβέστης» ο Μπλίνκεν

16.09.2021 23:40
darts-new

«Στα κάγκελα» βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το Παρίσι, μετά την ανακοίνωση της σύστασης της AUKUS από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία.

Η Γαλλία θεωρεί ότι δέχθηκε διπλό «χαστούκι» από την πρωτοβουλία των τριών χωρών: από τη μία μένει εκτός «διπλωματικού παιχνιδιού» και δεν αποτελεί μια από τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την εξιδεικευμένη τεχνολογία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια και από την άλλη χάνει πάνω από 50 δισ., καθώς η Αυστραλία ακυρώνει το συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων με γαλλικό όμιλο.

Αντίποινα

Στο πλαίσιο αυτό το Παρίσι σχεδιάζει αντίποινα, αρχής γενομένης με την ακύρωση γκαλά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. Η εκδήλωση, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Παρασκευή το απόγευμα στη γαλλική πρεσβεία και σε γαλλική φρεγάτα στη Βαλτιμόρη, σηματοδοτούσε την 240η επέτειο από τη «Μάχη του Τσέζαπικ». Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ναυτικού της Γαλλίας, που ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τους εορτασμούς που γίνονται για τη συμβολή του Παρισιού στη μάχη των ΗΠΑ για ανεξαρτησία, το 1781, θα επιστρέψει στο Παρίσι.

Η κίνηση συνιστά σαφώς ενέργεια διαμαρτυρίας από τη μεριά της Γαλλίας. Με τη φράση «μαχαιριά στην πλάτη» εκφράστηκε για τη συμμαχία ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν, ο οποίος μάλιστα είπε «αυτά δεν συμβαίνουν μεταξύ συμμάχων», ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της Γαλλίας και η Ευρώπη μοιάζει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά.

«Πυροσβεστικός» Μπλίνκεν

Πάντως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, σε ρόλο «πυροσβέστη» δήλωσε ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

«Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη» στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Διαβάστε επίσης

AUKUS: Οργή από τη Γαλλία για τη συμμαχία: «Πισώπλατο χτύπημα»

AUKUS: Ο στόχος του «τραστ» ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου κόντρα στην Κίνα (Video)

ΗΠΑ μετά την οργή: Ήξεραν οι Γάλλοι για την AUKUS – Διαψεύδει το Παρίσι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:42