search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:18
MENU CLOSE

Χιλιάδες στον δρόμο για τον Παύλο Φύσσα – Μικροεπεισόδια στη Νίκαια μετά το τέλος της διαδήλωσης (Photos)

18.09.2021 20:38
fyssas_new

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Κερατσινίου και της Νίκαιας το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, με τη συμμετοχή τάγματος εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης.

«Μη τους φοβάσαι, στο φόβο σου ποντάρουν»

Το ραντεβού δόθηκε στις 17:30 στην οδό Παύλου Φύσσα 60, στο σημείο της δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

Με κεντρικό σύνθημα «8 χρόνια. Μην τους φοβάσαι, στον φόβο σου ποντάρουν» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην πορεία παρούσα ήταν, όπως κάθε χρόνο, και η Μάγδα Φύσσα, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν τελειώσαμε με το φασισμό.Βάλαμε μια εγκληματική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, αλλά ο φασισμός είναι εκεί έξω και οι ψηφοφόροι επίσης», ενώ προσέθεσε ότι «σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, όχι μόνο λόγω της επετείου από τη δολοφονία του παιδιού μας , αλλά γιατί κηδέψαμε τον δικό μας άνθρωπο, τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη, κορωνίδα των δικηγόρων που πολέμησαν τη Χρυσή Αυγή». «Ο φασισμός είναι εκεί έξω, ένα κομμάτι του είναι στη φυλακή», κατέληξε η κ. Φύσσα.

Για αρκετή ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Παύλου Φύσσα και στη Λεωφόρο Σαλαμίνος.

Με απόφαση της ΕΛΑΣ, κλειστός παρέμενε από τις 15:30 ο σταθμός του Μετρό «Κορυδαλλός». Οι συρμοί διέρχονταν από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν στη Νίκαια, κοντά στον σταθμό του μετρό, μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, με πετροπόλεμο και χημικά από τα ΜΑΤ. Δεν έλαβαν ωστόσο μεγάλη έκταση, και κατά τις 20:30 τα πνεύματα ηρέμησαν.

8 χρόνια από τη δολοφονία που «γκρέμισε» τη Χρυσή Αυγή

Το Σάββατο, 18 Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Η δολοφονία του ράπερ «Killah-P» αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που έως τότε βρισκόταν σε συνεχή ανάπτυξη, ούσα στη Βουλή και απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη «ασυλία» από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές.

Πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων, με μαζικές διαδηλώσεις σε Πειραιά, Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που οδήγησαν στη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, λίγες ημέρες αργότερα, και την άσκηση δίωξης με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχε προηγηθεί αυτή του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και πλήθος επιθέσεων κατά μεταναστών, συνδικαλιστών, αριστερών-αντιφασιστών και εν γένει προοδευτικών-δημοκρατικών πολιτών.

Ακολούθησε η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία συνεκδικάστηκαν η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με την καταδίκη δεκάδων στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης για ένταξη ή/και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πορεία των οκτώ αυτών χρόνων, η διαδήλωση της 18ης Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, μετατράπηκε σε ένα σταθερό ραντεβού αντιφασιστικής κινητοποίησης. Με την Μάγδα Φύσσα στην κεφαλή της πορείας, χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν κάθε χρόνο στα στενά του Κερατσινίου και τους δρόμους του Πειραιά.

Φωτογραφίες από τη διαδήλωση του Σαββάτου στο Κερατσίνι – Πηγή: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

18 Σεπτεμβρίου 2013: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «αρχή του τέλους» για την Χ.Α. (Video)

ΗΠΑ: Σε αστυνομικό κλοιό το Καπιτώλιο ενόψει διαδήλωσης υποστηρικτών του Τραμπ

Λένα Δροσάκη για Φιλιππίδη: «Όταν ήρθε στην επιφάνεια, το έζησα πάλι – Αρρώστησα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:16