search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:50
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Δελφίνια έπαιζαν ανοιχτά της Καλαμαριάς (Video)

21.09.2021 10:20
delfini new

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επιβάτες πλεούμενου ανοιχτά της Καλαμαριάς, όταν αντίκρισαν μια αγέλη δελφινιών να έχει πλησιάσει σε κοντινή απόσταση.

Τα συμπαθή θηλαστικά επιδόθηκαν στα γνωστά τους παιγνιδίσματα, μαγνητίζοντας τα βλέμματα, ενώ η παρουσία τους καταγράφηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου.

Στην Ελλάδα φιλοξενούμε 4 είδη δελφινιών. Πολλές φορές έχουν καταγραφεί παιχνιδίσματα δελφινιών σε ελληνικές θάλασσες

Κοινό δελφίνι

Το κοινό δελφίνι το βρίσκουμε περισσότερο στο Θρακικό πέλαγος. Συναντάται επίσης στο βόρειο Ιόνιο, στις Κυκλάδες, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στον Θερμαϊκό, στον Παγασητικό, στον Κορινθιακό αλλά και στον Σαρωνικό.

Ρινοδέλφινο

Το ρινοδέλφινο συναντάται κυρίως στις παράκτιες περιοχές, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, αλλά και στον Αμβρακικό κόλπο. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί το μοναδικό είδος κήτους που ζει στον συγκεκριμένο κόλπο. Είναι από τα πιο παιχνιδιάρικα δελφίνια αφού τα άλματα του φτάνουν τα 8 μέτρα.

Ζωνοδέλφινο


Το ζωνοδέλφινο ζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές τις χώρας. Το μικρό του μέγεθος, μόλις 1,65 μέτρα, το βοηθά να αναπτύσσει ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 60 χλμ/ώρα. Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια και γαύρο. Το μέγιστο προσδόκιμο ζωής του είναι τα 45 χρόνια, ενώ η ενηλικίωσή του ολοκληρώνεται στα 12 χρόνια.

Σταχτοδέλφινο

Το σταχτοδέλφινο συναντάται στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στη θάλασσα των Κυθήρων, στο Μυρτώο πέλαγος και στη νότια Κρήτη. Γεννιέται γκρι αλλά σταδιακά το σώμα του γεμίζει γρατσουνιές λόγω των αψιμαχιών του με άλλα δελφίνια του ίδιου είδους. Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι στην Ελλάδα με μήκος που φτάνει τα 3,30 μέτρα. Η βασική πηγή τροφής του είναι τα καλαμάρια. Επιπλέον, μπορεί να τρέχει με 37 χλμ/ώρα και διαθέτει εντυπωσιακές καταδυτικές δεξιότητες.

Ο πληθυσμός των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια.

Η μείωση της τροφής, η μόλυνση των υδάτων και η υποβάθμιση του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελούν τις βασικές πηγές κινδύνου για τα δελφίνια.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα-καρτ: Κρίσιμες ώρες για τον 6χρονο – Αισιοδοξία των γιατρών ότι θα βγει νικητής (Video)

Νοσοκομεία: Κατά 15% λιγότερες τις νοσηλείες στο ΕΣΥ – Ο κορωνοϊός… επισκίασε τις άλλες ασθένειες

Καλπάζει ο κορωνοϊός στα παιδιά – Προβληματικός στην κυβέρνηση για τα σχολεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:50