search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:32
MENU CLOSE

Η ψηφιοποίηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας

24.09.2021 19:13
5239470

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνουν λόγο στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσα από ιστοσελίδες στην αρχή της ημέρας που παρουσιάζουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο σαν άλλο «κλειστό κλάμπ για ημέτερους».

Υποστηρίζεται ότι μεθοδεύονται τροποποιήσεις του καταστατικού «μέσα στη νύχτα» (typologies) «ώστε ο διευθυντής ειδήσεων να μπορεί να μην έχει πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά 10ετή παρουσία στα ΜΜΕ» ή ότι «στον τομέα των διεθνών σχέσεων να απαιτείται γνώση της ξένης γλώσσας χωρις πιστοποίηση».

Για τις, όπως παρουσιάζονται, «μεθοδεύσεις», λέγεται (και γράφεται) ότι έγινε χαμός στο ΔΣ του κρατικού ειδησεογραφικού οργανισμού.

Για κύκλους που δεν επιθυμούν την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΑΠΕ/ΜΠΕ σε σύγχρονο ειδησεογραφικό οργανισμό, μιλούν στο Πρακτορείο.

«Μικροσυστήματα, στο εσωτερικό του ΑΠΕ, που δεν θέλουν να ξεβολευτούν και αντιστρατεύονται τον μετασχηματισμό του σε ειδησεογραφικό οργανισμό εφάμιλλο άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών, μεταφέρουν μια εικόνα που «παρουσιάζει» τη διοίκηση του να εξυπηρετεί «συμφέροντα»», αντιτείνουν φωνές από την διοίκηση του Πρακτορείου.

Αφορμή για την αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι η πρόθεση της διοίκησης του ΑΠΕ/ΜΠΕ να αξιοποιήσει- απορροφήσει κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας, που έχει εγκριθεί για την ψηφιοποίηση του και την ανάπτυξη δομών που μέχρι τώρα δεν έχει.

Για τον λόγο αυτό καταρτίζεται οργανόγραμμα που δεν είναι καλοδεχούμενο, κατά μια εκδοχή. Κατά μία άλλη είναι αναγκαίο για να γυρίσει σελίδα ο ειδησεογραφικός φορέας.

Εικάζεται ότι άλλα είναι στις προθέσεις της διοίκησης. «Τακτοποίηση» με άλλα λόγια ημέτερων και η αλλαγή αρμοδιοτήτων σε δημοσιογράφους, κατά τους ίδιους ισχυρισμούς.

«Το Δ.Σ. ό δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, αλλά εισηγείται καθώς οι οποίες αποφάσεις λαμβάνονται από την γενική συνέλευση των μετόχων του, δηλαδή από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΜΜΕ», αποσαφηνίζουν από το περιβάλλον της διοίκησης.

Η διοίκηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ χαρακτηρίζει ως ξένα προς αυτήν όσα περί μικροσκοπιμοτήτων της προσάπτουν.

Μέλημα της είναι «να μην χαθεί η ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του Πρακτορείου με την αξιοποίηση του κονδυλίου από την Κοινωνία της Πληροφορίας», όπως υποστηρίζεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέρος του ποσού θα αξιοποιηθεί για τον ψηφιακό εγγραμματισμό του προσωπικού του Οργανισμού, ένα άλλο για την ψηφιοποίηση του αρχείου του και του οπτικοακουστικού υλικού του, για την αναβάθμιση δομών του και την δημιουργία νέων, αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οργανογράμματος.

Σήμερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ δεν προβλέπονται τμήματα, επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης του. Για παράδειγμα, δεν έχει αθλητικό τμήμα αν και διαθέτει 16 αθλητικούς συντάκτες, δεν έχει επίσης πολιτιστικό τμήμα. Δεν έχει εμπορική διεύθυνση. Αντ αυτής τα εμπορικά και διαφημιστικά φέρνει σε πέρας ένας δημοσιογράφος.

Διαβάστε επίσης:

Σάσα Σταμάτη: Ο παρτενέρ-έκπληξη στο J2US

Άρης Πορτοσάλτε: Ειρωνείες για τον Γιώργο Κατρούγκαλο – «Ο καθηγητής με την ποσέτ» (video)

ΑΝΤ1: Ο Στέργιος από τις «Άγριες Μέλισσες» μόνιμος συμπαρουσιαστής του Γρηγόρη Αρναούτογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:29