search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:41
MENU CLOSE

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: Καταγγελίες για παράνομη μεταγωγή του Χρυσαυγίτη σε αγροτικές φυλακές

24.09.2021 10:49
ILOPOULOS_XRYSIAVGI

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση που δημοσίευσε τοπική ιστοσελίδα της Μαγνησίας, σύμφωνα με την οποία ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει μεταχθεί παράνομα στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας από τις φυλακές Δομοκού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το magnesianews, η μεταγωγή έγινε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ενώ όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες κοντά στις αγροτικές φυλακές βρίσκεται το πατρικό σπίτι του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη.

Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά καθώς ο Ηλιόπουλος δεν φαίνεται να πληροί καμία τις προϋποθέσεις για να μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4760/2020 (ΦΕΚ 247Α, 11.12.2020 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι στις αγροτικές φυλακές μπορούν να μεταφερθούν κρατούμενοι που έχουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη «και έχουν εκτίσει πραγματικά το ένα πέμπτο της ποινής τους».

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 7 ετών χωρίς αναστολή εκτέλεσης ποινής, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το ένα πέμπτο ισοδυναμεί με πραγματική έκτιση (χωρίς «μεροκάματα» δηλαδή) 16,8 μηνών. Ο Ηλιόπουλος δεν έχει εκτίσει ούτε 12 μήνες.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά;

Υπενθυμίζεται ότι διάταξη του συγκεκριμένου νόμου είχε θεωρηθεί ότι είναι φωτογραφική για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, προκειμένου να μην μπορεί να κρατηθεί σε αγροτικές φυλακές και να μεταχθεί στον Δομοκό. Κι αυτό γιατί ενώ ο Λουκάς της 17 Νοέμβρη δεν είχε καταδικαστεί για «τρομοκρατία» καθώς κατά την εκδίκαση της υπόθεσης δεν υπήρχε ο σχετικός νόμος και το τρομοκρατικό αδίκημα (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα) εισήχθη στο ελληνικό δίκαιο το 2004. Η μεταγωγή του είχε οδηγήσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην απόφαση να ξεκινήσει απεργία πείνας, η οποία κράτησε 66 μέρες.

Έτσι ενώ σύμφωνα με τον νόμο ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να συνεχίσει να κρατείται σε αγροτικές φυλακές, εισήχθη στον νόμο διάταξη που απαγόρευε την παραμονή κρατουμενων σε αντίστοιχα καταστήματα «εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος». Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε σε βάρος του πλημμεληματικού χαρακτήρα δίωξη που αφορούσε ένα κείμενο συμπαράστασης σε άλλους κρατούμενους μετά από στάση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τι ισχύει για τη μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές

Αναλυτικά όσα αναφέρει το άρθρο 3:

«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και: α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το ένα δέκατο (1/10) της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το ένα πέμπτο (1/5) της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα τρία δέκατα (3/10) της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δέκα (10) έτη.

Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Διαβάστε επίσης:

Δράμα: Αρνητής του κορωνοϊού δεν έλαβε το φάρμακο του και πέθανε

Λάρισα: Η Μητρόπολη κέρασε τους… πικραμένους αντιεμβολιαστές σοκολατάκια

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της Δώρας – Νέες αποκαλύψεις για το «σκοτεινό» παρελθόν του δολοφόνου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:35