search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:24
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα (Video)

25.09.2021 10:19
thessaloniki_new

Ανήσυχοι δηλώνουν οι ειδικοί αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα τη στιγμή που η τάση των αντιεμβολιαστών και των αρνητών αυξάνεται.

Για την εν λόγω κατάσταση μίλησαν στο Mega μίλησαν οι κ.κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Παρόλο που έχουμε σταθεροποίηση στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει εντοπισμένη αύξηση. Γενικά ξέρουμε ότι οπουδήποτε έχει εμβολιαστεί λιγότερος πληθυσμός μπορεί να έχουμε τοπικές εξάρσεις. Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και η χρήση των τεστ στην εργασία και στα σχολεία, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο ότι οι προβλέψεις των ειδικών για χιλιάδες κρούσματα έχουν πέσει έξω, τόνισε: «Ακόμα είναι νωρίς, είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που βλέπουμε. Όταν επιδεινωθεί ο καιρός δε θα μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα. Πολλές φορές τα παιδιά μολύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον και μετά μεταδίδουν τον ιό σε άλλα παιδιά. Το πρωτόκολλο για τα σχολείο νομίζω ότι είναι πολύ επαρκές. Είναι σημαντικό το ότι τα παιδιά από 4 ετών φορούν μάσκες στην Ελλάδα. Επίσης οι γονείς πρέπει να κάνουν τα self-tests στα παιδιά. Όλα αυτά είναι σημαντικά μέτρα».

Αναφορικά με τον προβληματισμό των γονιών στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, ο κ. Γραβάνης τόνισε: «Τα εμβόλια τα καινούργια με τις νέες τεχνολογίες έχουν δοθεί πάνω από 6 δις δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική ιστορία. Μέσα σε αυτό τον αριθμό, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιών από 12 έως 17 ετών. Ξέρουμε λοιπόν τα εμβόλια αυτά καλύτερα από κάθε άλλο εμβόλιο. Μπορούμε πλέον να πούμε μεγάλη ασφάλεια ότι τα εμβόλια νέας τεχνολογίας κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή. Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν στα παιδιά τους τα συγκεκριμένα εμβόλια. Έχουν δώσει εμβόλια με παλιές τεχνολογίες στα παιδιά τους. Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας, θα συντροφεύει τη ζωή μας για πολλά χρόνια, με τη σημερινή η διαφορετική μορφή. Όταν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ετοιμάζουμε την ανοσία της κοινότητας για όσα θα έρθουν στο μέλλον».

Υγειονομικός εξηγεί γιατί δεν εμβολιάστηκε

Στο Mega μίλησε και ο Παναγιώτης Παπαγιαννάκης, γαστρεντερολόγος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου που βρίσκεται σε αναστολή, γιατί επέλεξε να μην εμβολιαστεί.

«Δεν έχω εμβολιαστεί. Ο λόγος είναι ότι είχα περάσει τον κορωνοϊό, έχω φυσική ανοσία. Η φυσική ανοσία μπορεί να είναι έως και 27 φορές πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρουν τα εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά έχουν φτιαχτεί για άλλους λόγους, είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται απέναντι σε ιούς. Οπότε θεωρούμε ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Θεωρούμε ότι υπάρχουν επιπλοκές που υποσημειώνονται», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης.

«Νομίζω ότι η αντίδραση του συναδέλφου είναι υπερβολική και δεν τεκμηριώνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχουμε χορηγήσει 6 δις δόσεις των νέων εμβολίων, εάν υπήρχε κάποια σοβαρή χρόνια ή λιγότερο χρόνια επίπτωση, θα το είχαμε δει. Με μεγάλη βεβαιότητα και τεκμηριωμένη ιατρική αξιολόγηση τέτοια συμβάντα δεν υπάρχουν», απάντησε ο κ. Γραβάνης.

«Έχουμε την ελευθερία να εμβολιαστούμε με οποιοδήποτε εμβόλιο. Ας επιλέξει κάποιο εμβόλιο παλαιάς τεχνολογίας για να εμβολιαστεί ο συνάδελφος», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ψαλτοπούλου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νέα πίεση στο ΕΣΥ, «στερεύουν» οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 στη βόρεια Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο Δημόσιο και πρόστιμα εξετάζει η κυβέρνηση

Πρόσκρουση ταχύπλοου στο λιμάνι της Σύρου – Τραυματίστηκε ναυτικός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:22