search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Κύμα ανατιμήσεων «φέρνει» η αύξηση τιμών σε ενέργεια και μεταφορικά (Video)

01.10.2021 21:48
Ellada-new (2)

Οι ανατιμήσεις χτύπησαν και την πόρτα της Ελλάδας. Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και η άνοδος του κόστους των μεταφορικών, συμπαρασύρουν και τις τιμές βασικών αγαθών.

Παράγοντες του εμπορικού κόσμου δηλώνουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με το κόστος τελικά να μετακυλίεται στην τσέπη του καταναλωτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%. Για παράδειγμα, όταν το κόστος για τη μεταφορά ενός κοντέινερ από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 1.700 ευρώ, σήμερα το κόστος του φτάνει ακόμη και τις 12.000 ευρώ.

«Σήμερα που μιλάμε που τυχαίνει να έχουμε κάνει παραγγελία έχει 12.000 ευρώ. 600% αύξηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κοντέινερ και παρακαλάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Κίνα», αναφέρει ενδεικτικά επαγγελματίας που ασχολείται με τις εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή, για πενταπλασιασμό στο κόστος μεταφοράς από την Κίνα, κάνει λόγο ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης.

Όπως είπε «είναι αναπόφευκτο όσο κι αν οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να μετακυλιστεί στο κόστος των προϊόντων. Οι ανατιμήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 25% . 

«Φωτιά» στα οικοδομικά υλικά

Την ανιούσα έχουν πάρει όμως και τα οικοδομικά υλικά, εκτοξεύοντας το κόστος στις εργασίες του κατασκευαστικού κλάδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά τον τελευταίο μήνα οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%, ωστόσο οι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο , με  το συγκεκριμένο σακί να φτάνει στις μάντρες 1,5 ευρώ πιο ακριβό. Οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα και στο 75% για την τιμή του  σιδήρου.

Κλάδος αυτοκινήτου – Τελωνεία

Εκτός όμως από τον «χορό» των ανατιμήσεων, παρουσιάζονται και καθυστερήσεις σε εισαγόμενα προϊόντα με πρώτον τον κλάδο του αυτοκινήτου να δέχεται πιέσεις. Ενώ την ίδια στιγμή, υψηλότερες είναι και οι τιμές τελωνειακά – οι τιμές ταξινόμησης αλλά και οι τιμές που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, με αυξήσεις που αγγίζουν το 35-40%.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει το 100% της «Inspire Athens»

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πρόβλεψη ανάπτυξης 6,1% το 2021 και 4,5% το 2022

Αναδρομικά κληρονόμων: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για 14.600 συνταξιούχους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44