search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:33
MENU CLOSE

Παραλίγο «φωτιά» στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου

02.10.2021 16:47
kosovo_new

«Φωτιά» στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου απείλησε να βάλει απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας, για υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κρίση εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν το Κόσοβο έπαψε να αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και επέβαλε την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες κατά την είσοδο οχημάτων από την Σερβία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κάτι που προκάλεσε ένταση.

Παράλληλα, η Σερβία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν καθημερινά υπερπτήσεις.

Με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρήκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

Στο βόρειο Κόσοβο άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία ΒελιγραδίουΠρίστινας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Η συμμφωνία επετεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Σέρβοι απέσυραν τα οδοφράγματα από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, ενώ ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, την ομαλή λειτουργία των συνόρων θα διασφαλίζουν οι δυνάμεις τις διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Θα πατάξουμε τους θύλακες φασισμού μέσα στα σχολεία (Video)

Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας – Tι αναφέρει στην επιστολή του

Γκλέτσος: «Δεν έχω καμία σχέση με ναρκωτικά, είναι τρέλα όλο αυτό» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04