search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Ακρίτα: Η ελληνική σημαία δεν ανήκει στους φασίστες

03.10.2021 20:20
akrita_new

«Η Ελληνική σημαία δεν ανήκει στους φασίστες. Ανήκει στους δημοκράτες αγωνιστές και στους αντάρτες που την ύψωσαν περήφανα στα βουνά της Ρούμελης.»

Έτσι ξεκινά η Έλενα Ακρίτα ανάρτησή της, στην οποίαν αναφέρεται στην ιστορία της σημαίας του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ Παρνασσίδας την περίοδο 1940-1945.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Επειδή ορισμένοι είτε είναι ανιστόρητοι, είτε σκοπίμως διαστρεβλώνουν τα καταγεγραμμένα γεγονότα της νεότερης Ελλάδας, να θυμίσουμε εδώ την ιστορία της σημαίας του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ Παρνασσίδας την περίοδο 1940-1945.

Τη σημαία έραψαν η Ασημούλα Δημητρίου και η Λέλα Πατρινοπούλου, συγγενείς των ανταρτών της Παρνασσίδας τους οποίους ακολουθούσαν στα βουνά.

Μετά, τη δραματική για το ΕΑΜικό Κίνημα, συμφωνία της Βάρκιζας, στα χρόνια των διωγμών του ΚΚΕ τη σημαία φύλαξαν η Λέλα και ο Μάνθος Πατρινόπουλος (καπετάν Προμηθέας). Αργοτερα παραδόθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από τον Γιάννη Αθανασάκη, σύζυγο της Αφροδίτης Πατρινοπούλου, κόρης της Λέλας και του Μάνθου, στην κατοχή της οποίας είχε περάσει μετά τον θάνατο των γονιών της.

Υπάρχει φωτογραφικό ντοκουμέντο του 1943 από την έπαρση της σημαίας στην Άνω Αγόριανη με τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Δημήτρη Δημητρίου ‘καπετάν Νικηφόρο’ ενώ δίπλα του όπλα παρουσιάζουν δύο αντάρτες.»

Διαβάστε επίσης:

Νέο Ηράκλειο: Επίθεση ακροδεξιών σε εκδήλωση για τον 1 χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (Videos)

Κορωνοϊός: 31 θάνατοι, 1.165 νέα κρούσματα, και 332 διασωληνωμένοι

Γκόρντον Ράμσεϊ: Τον «έκοψε» Ελληνίδα γιαγιά – Έβαλες «πολύ αλάτι» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:25