search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:45
MENU CLOSE

Φασιστική επίθεση: 36 μήνες στον νεοναζί με τη σβάστικα στο μπράτσο που τώρα απαρνιέται την ιδεολογία του για να γλυτώσει

06.10.2021 19:39
neonazi_dikastiria-new

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Τόσο με τους ναζί της Χρυσής Αυγής όσο και με τα διάφορα ορφανά του Χίτλερ που επιτίθενται πολλοί μαζί και χτυπούν ανυπεράσπιστους αλλά όταν έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης, απαρνούνται τη φασιστική ιδεολογία τους.


Τελευταίο δείγμα ο 30χρονος που πόζαρε όλο «υπερηφάνεια» με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο και οποίος επιτέθηκε σε μέλη αντιφασιστικής πορείας στο Ηράκλειο.
Τώρα μπροστά στη δικαιοσύνη λέει ότι και οι όμοιοι του στα δύσκολα: «Συγνώμη ήμουν στη Χρυσή Αυγή, αλλά πλέον δεν τα ενστερνίζομαι όλα αυτά». Το δικαστήριο πάντως δεν του χαρίστηκε και έτσι ο 30χρονος νεοναζί καταδικάστηκε σε 36 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή.


Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή. Μάλιστα το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Ο ίδιος κατά την απολογία του ισχυρίστηκε για να πείσει τους δικαστές ότι δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια ωστόσο μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη ήταν καταπέλτης: «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Όρμησαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές»


Και ο μάρτυρας συνέχισε: «Μας χτύπησαν με μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν»
Ενώ μια άλλη μάρτυρας είπε στο δικαστήριο: «Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν»


Μάλιστα ο κατηγορούμενος που εκλιπαρούσε τους δικαστές και προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν έχει σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία, έχει στο χέρι του τατουάζ τη σβάστικα και μάλιστα από αυτό το τατουάζ τον αναγνώρισαν μετά τα επεισόδια.


Η απολογία και οι ισχυρισμοί του νεοναζί με τη σβάστικα στο μπράτσο δεν έπεισαν τους δικαστές: «Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να λένε «νάτος ο φασίστας τσακίστε τον», είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα».

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;
Κατηγορούμενος: Όχι
Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα


Και ο κατηγορούμενος νεοναζί ισχυρίστηκε: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το ‘19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Διαβάστε επίσης:

Παραγγελία Πλιώτα: Ερευνήστε εγκληματική οργάνωση στις επιθέσεις σε Σταυρούπολη-Νέο Ηράκλειο

Νίκος Παλαιοκώστας: Ο «Φαντομάς» που θα εκτίσει την ποινή του από το σπίτι του – Έχει καταδικαστεί σε 197 χρόνια και 376 μήνες

Κορωνοϊός: Πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους στην εστίαση ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης – Καταργούνται τα mini lockdown

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:44