search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Αλλάζουν όλα σε εστίαση και ψυχαγωγία με τα νέα μέτρα – Σαρωτικοί έλεγχοι

08.10.2021 19:48
estiash-new

Πρεμιέρα το Σάββατο 9 Οκτωβρίου για την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους στην εστίαση και την ψυχαγωγία με συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Με περισσότερα από 6 εκατομμύρια πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 59,94%) η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση σημαντικών «ελευθεριών» με διαβατήριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να λειτουργεί η εστίαση και η ψυχαγωγία, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές.

Τι θα ισχύει από 9 έως 23 Οκτωβρίου

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία  για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός. Μέχρι τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπονταν μη καθήμενοι πελάτες, απαιτούνταν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και υπήρχαν περιορισμοί στην πληρότητα.

Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα, ενώ σε όλους τους χώρους το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.

Όσον αφορά στους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοινώνοντας τις αλλαγές,  «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο». Αυτό σημαίνει ότι στους μικτούς χώρους οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Οι «κόκκινες» περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανιστεί την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα κοθορίσει εν πολλοίς αν θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα και μετά τις 23 Οκτωβρίου.

Σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων

Στο κυνήγι των ελέγχων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), σε συνεργασία με τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ)οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο διοικητής του «Γεννηματάς» μετά από καταγγελία για σεξιστική συμπεριφορά

Προσοχή: Νέα απάτη με sms με πρόσχημα την πανδημία (Video)

Κρατούμενος δραπέτευσε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:35